Kasteelheren | een raamvertelling over 700 jaar IJsselstein

apr 12

Kasteelheren

700 jaar IJsselstein

Reis mee door de geschiedenis 

Kasteelheren

Een raamvertelling over 700 jaar IJsselstein

Verlengd t/m 3 april 2022

De tentoonstelling Kasteelheren neemt je mee door de afgelopen zeven eeuwen in IJsselstein. Vanaf de stichting van de stad tot aan het erfgoed van nu. Het is een raamvertelling verspreid over meerdere locaties, waarin vier belangrijke IJsselsteinse kasteelheren centraal staan. Je leest hier onder meer over de vier verschillende onderdelen: 

> De keramieken kasteelheren in satellietlocatie Coal.2
> De paardenreis in de kasteeltoren*, Herinneringen aan 7 dagen
> Mensen, stenen en religie in het Kronenburgplantsoen was te zien t/m februari 2022
> Vestingstad IJsselstein in het Molenplantsoen

Deze MIJ Expo video geeft een indruk van de tentoonstelling Kasteelheren. Erfgoedkunstenaar Wim van Sijl neemt Reageerman Fedor mee langs de verschillende locaties van de raamvertelling Kasteelheren. Wie waren die kasteelheren? En wat hadden ze te maken met IJsselstein? MIJ Expo is onderdeel van MIJ Online.

Kasteelheren? Wie zijn dat dan? 

Vier edelen bepaalden de loop van de lokale geschiedenis. Gijsbrecht van Amstel was omstreeks 1300 oprichter van IJsselstein. De volgende heren zijn Floris van Egmond en zijn zoon Maximiliaan van Egmond. Zij reisden in 1530 naar Bolognawaar ze de architect Pasqualini ontmoetten. Zij namen hem - en daarmee de renaissance bouwkunst - mee naar Nederland. De vierde heer is Prins Willem van Oranje. Hij trouwde met Anna van Buren, de dochter van Maximiliaan, en werd zo Baron van IJsselstein. Rond 1560 liet hij het Historisch Stadhuis op De Plaats bouwen.  

De sporen die zij nalieten zijn ook vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar. Zo had de binnenstad al in de 15e eeuw zijn huidige vorm.  

Nieuwe expo, meerdere locaties

Kasteelheren liep tot eind november 2021 parallel met de tentoonstelling Verzamelde Mazen - Collective Loopholes. Waar in de laatstgenoemde expo voorwerpen uit het verleden door kunstenaars naar het heden worden gehaald, loop je in Kasteelheren als het ware zelf door het IJsselstein van de late middeleeuwen. Je tipt de renaissance aan, toert langs religieuze wendingen en via gebeurtenissen van de 19e en 20e eeuw naar moderne sculpturen die in dit verhaal een nieuwe betekenis krijgen.

Deze 700 jaar stadsgeschiedenis beleef je op verschillende locaties: in Coal.2 aan de Walkade, in de IJsselsteinse Kasteeltoren, in het Kronenburgplantsoen en in het Molenplantsoen.  

De tentoonstelling Kasteelheren is mede tot stand gekomen met de HKIJ en beeldend kunstenaar Wim van Sijl (Coal.2). 

Klik hieronder op de afzonderlijke expo's voor meer informatie. 

Kasteelheren bij Coal.2: sculpturen van Henk van Rooij

Buitenexpo Mensen, stenen en religie in het Kronenburgplantsoen

Kasteelheren in de kasteeltoren

De paardenreis in de kasteeltoren: Herinneringen aan 7 dagen

Buitenexpo Vestingstad IJsselstein, te zien in het Molenplantsoen

>