Kasteelheren

apr 12

Kasteelheren

700 jaar IJsselstein

Reis mee door 700 jaar IJsselstein

Kasteelheren

Buitenexpo's in Kronenburgplantsoen en Molenplantsoen geopend vanaf 17 april! 

De tentoonstelling Kasteelheren neemt je mee door de afgelopen zeven eeuwen in IJsselstein. Vanaf de stichting van de stad tot aan het erfgoed van nu. Het is een raamvertelling verspreid over meerdere locaties, waarin vier belangrijke IJsselsteinse kasteelheren centraal staan. Je leest hier onder meer wat er nu al te zien is: de twee buitenexposities - Mensen, stenen en religie in het Kronenburgplantsoen en Vestingstad IJsselstein in het Molenplantsoen - en de sculpturen in satellietlocatie Coal.2. 

Kasteelheren? Wie zijn dat dan? 

Vier adelen bepaalden de loop van de lokale geschiedenis. Gijsbrecht van Amstel was omstreeks 1300 oprichter van IJsselstein. De volgende heren zijn Floris van Egmond en zijn zoon Maximiliaan van Egmond. Zij reisden in 1530 naar Bolognawaar ze de architect Pasqualini ontmoetten. Zij namen hem - en daarmee de renaissance bouwkunst - mee naar Nederland. De vierde heer is Prins Willem van Oranje, Baron van IJsselstein, die rond 1560 het Historisch Stadhuis liet bouwen.  

De sporen die zij nalieten zijn ook vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar. Zo had de binnenstad al in de 15e eeuw zijn huidige vorm.  

Wat is er nu te zien?
  • In de etalage van kunstruimte Coal.2 aan de Walkade (om de hoek van het museum) vervullen vier keramische sculpturen van beeldhouwer Henk van Rooij (1938-2014) de rollen van de vier kasteelheren. De werken zijn van buitenaf goed te zienEen begeleidende tekst vertelt ook aan spontane voorbijgangers het verhaal van de adelen;  
  • Buitenexpositie Kronenburgplantsoen: Mensen, stenen en religieRuim 20 borden tonen de relevantie van de kerkgeschiedenis voor IJsselstein. Precies hier ontstond de stad, met de bouw van de Oude Nicolaaskerk. Een kerk die zo bijzonder is – neem alleen al de beroemde Pasqualinitoren – dat er een verzoek wordt ingediend om het monument tot Unesco Werelderfgoed te verklaren; 
  • Buitenexpositie Molenplantsoen: Vestingstad IJsselsteinDe stadsmuren, aarden wallen, grachten en haven die sinds 1310 de gestalte van IJsselstein bepaalden, verdienen nieuw daglicht en waardering. De kaarten, plattegronden en tekeningen op de borden halen verschillende lagen van het verleden naar het heden. Daarbij is de expo een stevige oproep om de vestingwerken blijvend zichtbaar te maken. Want deze vestingstad is een bekroning tot Rijksmonument absoluut waard.
Nieuwe expo, meerdere locaties

Kasteelheren loopt parallel met de tentoonstelling Verzamelde Mazen - Collective Loopholes, die te zien is zodra MIJ weer open mag. Waar in de laatstgenoemde expo voorwerpen uit het verleden door kunstenaars naar het heden worden gehaald, loop je in Kasteelheren als het ware zelf door het IJsselstein van de late middeleeuwen. Je tipt de renaissance aan, toert langs religieuze wendingen en via gebeurtenissen van de 19e en 20e eeuw naar moderne sculpturen die in dit verhaal een nieuwe betekenis krijgen.

Deze 700 jaar stadsgeschiedenis beleef je op verschillende locaties: in Coal.2 en de Paardenstal aan de Walkade, in de IJsselsteinse Kasteeltoren, in het Kronenburgplantsoen en in het Molenplantsoen.  

De tentoonstelling Kasteelheren is mede tot stand gekomen met de HKIJ en beeldend kunstenaar Wim van Sijl (Coal.2). 

Klik hieronder op de afzonderlijke expo's voor meer informatie. 

De paardenreis van de Van Egmonds, Coal.2 (volgt)

Buitenexpo Vestingstad IJsselstein, te zien in het Molenplantsoen

>