Verbonden Stad

feb 15
Een tentoonstelling over architectuur, thuisgevoel, verandering en aanpassing

Verbonden Stad

In onze zomerexpositie Verbonden Stad staan we stil bij het doorlopend veranderende stadsbeeld. Wat doet dit met de bewoners? Deze tentoonstelling verkent (de samenhang tussen) architectuur, projectontwikkeling, identiteit en thuisgevoel, vergankelijkheid en het gegeven dat een plek nooit ‘af’ is. Je ziet volop fotografie, videowerk en ruimtelijke installaties. De tentoonstelling is deels in het museum, deels in de IJsselsteinse kasteeltoren te zien. 

Over de tentoonstelling

Verbonden Stad is de tweede wisseltentoonstelling die Museum IJsselstein dit jaar programmeert. Het is een ode aan de stad en haar bewoners, zowel IJsselstein als iedere andere stad. De tentoonstelling staat in het teken van de onvermijdelijke transformaties die een stad ondergaat en wat deze veranderingen betekenen voor de openbare ruimtes die ons verbinden. Gentrificatie – waarbij oude buurten worden opgeknapt, waardoor de huis- en huurprijzen omhooggaan en de oorspronkelijke bewoners het niet meer kunnen betalen om er te wonen – is een veelbesproken onderwerp in dit kader. Maar ook ingrijpende renovaties, nieuwe woonwijken, infrastructurele wijzigingen: een stad is altijd in beweging en ‘het stadsbeeld’ is nooit af. Daarbij dient zich vooral de vraag aan: hoe verhoudt de mens zich tot het veranderende stadslandschap? Gaan stadsplanning en identiteit hand in hand? Of, anders uitgedrukt: Hoort deze stad bij mij? Wat betekenen bepaalde veranderingen voor mij? Hoe geef ik mijn eigen omgeving vorm?  

Deze expositie verkent de link tussen stad en stedeling, buurt en buurtbewoner, maar ook de balans tussen transformatie en thuisgevoel. De tentoonstellingsbezoeker treft een grote diversiteit aan kunstvormen, zoals fotografie, video en installaties. 

Deelnemende kunstenaars:


Activiteiten bij Verbonden Stad: voor jong en oud

Voor deze tentoonstelling is een prachtig programma samengesteld, met rondleidingen door de tentoonstellingsmaker, lezingen, kinderactiviteiten (leuk in de zomervakantie!) en meer. Je vindt het actuele overzicht hier >>

Daarnaast is er voor kinderen doorlopend iets leuks te doen bij Museum IJsselstein: 

  • Tijdens Verbonden Stad kun je tijdens openingstijden altijd meebouwen aan de groeiende stad op onze Lego-tafel. We zijn begonnen met de IJsselsteinse kasteeltoren. Wat voor 'n stad ontstaat er omheen? 
  • Ook kun je bij de ontvangstbalie een kijkdoospakket aanschaffen (kosten: €2,50). Er is een mooie lichtbak ontwikkeld, waarop allerlei (IJsselsteinse) huisjes, winkels, kerken en natuurlijk ook de kasteeltoren, Gerbrandytoren en de molen staan. Die kun je overtrekken, inkleuren en uitknippen, en vervolgens een plek geven in je kijkdoos. Zo maak je je eigen stadsgezicht!

Nu staat er alleen nog een kasteeltoren... wat moet er allemaal omheen gebouwd worden om een echte stad te maken? Foto: Djana Djordjevic

Maak je eigen stadsgezicht in een kijkdoos


Beeldverslag van de opening

Verbonden Stad opende op zaterdag 15 juni. Klik hier voor een indruk van deze gezellig middag!


Verbonden Stad in de media

Omroep Lekstroom bezocht de expositie Verbonden Stad en schreef dit leuke stuk >> 

Op 26 juni stond Verbonden Stad op de voorpagina van Het Kontakt Zenderstreeknieuws >>

In aflevering #7 van de IJsselsteinse podcast Verborgen Verhalen van Bas Heijkamp komen verschillende mensen aan het woord over de tastbare historie van de stad, waaronder tentoonstellingsmaker Yusuf over Verbonden Stad >>

3 juli verscheen een leuk stuk van Karin Doornbos in van Het Kontakt Zenderstreeknieuws >>

>