Toerist in eigen stad – Imke Ruigrok

Toerist in eigen stad

Het dichtbije weer als bijzonder ervaren

door Imke Ruigrok

Onze wereld blijft nog een poos ‘klein’. Online blijven we wereldburgers, maar fysiek zijn we in onze bewegingen beperkt. Deze meivakantie geen lange rijen op schiphol. We blijven allemaal thuis. Ook de zomervakantie zullen we vooral in eigen land zijn. Het dichtbije weer als bijzonder ervaren is de uitdaging. Gelukkig is dat niet zo moeilijk. 

Begrensd worden blijkt ook onze creativiteit aan te wakkeren. Dat zagen we in alle homemade filmpjes van de eerste lockdown weken. Dat geldt ook voor hoe we met vrije tijd omgaan. Hoewel we tot voor kort praktisch naar alle exotische oorden op aarde konden reizen, schuilt daarin tegelijkertijd de onmogelijkheid hét paradijs te ervaren. Misschien lukt het ons met minder keuzes juist beter om daarvan máximaal te genieten. 

Met mijn kinderen waan ik me dagelijks een ontdekkingsreiziger in de nabijgelegen velden en bossen. We ontdekken elke dag weer iets nieuws. Dat geluk zit in kleine dingen: een klimboom, een uit te blazen paardenbloem of een mooie steen. Velen zullen, net als wij in eigen wijk of stad, en deze zomer als toerist in eigen land, nieuwe ontdekkingen doen. Nog even geduld en we kunnen ook weer de monumenten en musea gaan herontdekken. 

Achter de schermen werkt Museum IJsselstein aan een aantal bijzondere projecten die deze zomer in het hart van IJsselstein te zien zullen zijn. Juist ook in de open lucht. Kunst die je kunt zien tijdens een wandeling door de binnenstad. In de Kasteeltoren zie je deze zomer bijvoorbeeld een fototentoonstelling samengesteld door fotograaf Koos Breukel.  

Imke Ruigrok, gastcurator

Een tipje van de sluier over de fototentoonstelling zie je in Nikkie's stuk Heimwee naar de toekomst

>> Terug naar de overzichtspagina van de Zenderstreeknieuws bijlage

>