Vestingstad IJsselstein

Bordenexpositie Molenplantsoen

Vestingstad IJsselstein

Buitenexpo Vestingstad IJsselstein toont de aarden wallen, gemetselde weergangen en stenen stadsmuren die de stad vanaf de vroege veertiende eeuw moesten beschermen. Vestingstad IJsselstein is een initiatief van beeldend kunstenaar Wim van Sijl en adviesgroep BB&W in samenwerking met de Historische Kring IJsselstein. De vesting heeft voldoende potentie om tot Rijksmonument te worden aangewezen.

De vesting van Van Amstel

Gijsbrecht van Amstel bouwde in de twaalfde eeuw het eerste kasteel aan de IJssel, zijn Stein (stenen bouwwerk, kasteel). Vanuit hier groeide de vesting, want het kasteel trok ambachtslieden aan. Met strategisch verdedigingswerk van wallen, stadsmuren, haven, graagte en poorten werden die nieuwe inwoners (ook wel 'poorters' genoemd) beschermd. In 1310 kreeg IJsselstein stadsrechten. Al sinds de vijftiende eeuw heeft de IJsselsteinse binnenstad haar huidige vorm. 

Het plan voor nieuwe zichtbaarheid

Initiatiefnemers Wim van Sijl, adviesgroep BB&W en de HKIJ vinden het hoog tijd voor (eer)herstel. Al sinds 1986 werken zij aan de restauratie van de stadsmuur aan de Walkade. Bekijk op de bordenexpo in het Molenplantsoen de plannen om de middeleeuwse vestingstad weer zichtbaar te maken in het straatbeeld. Want deze vesting is een bekroning tot Rijksmonument wel waard. 

>