Verwantschap: Michelle Piergoelam

Onderdeel van de tentoonstelling Verwantschap

Michelle Piergoelam

Culturele mythes, rituelen en dromen staan centraal in het werk van Michelle Piergoelam. In de tentoonstelling Verwantschap zie je werk uit haar prijswinnende serie The Untangled Tales.

Michelle Piergoelam (1997) is autonoom fotograaf en creëert visuele verhalen gebaseerd op culturele mythes, dromen en herinneringen. Haar foto’s stimuleren de kracht van verbeelding en narratieve cultuur. Met het project The Untangled Tales won Piergoelam de tweede prijs voor storytelling van De Zilveren Camera.  

Museum IJsselstein toont een aantal foto’s uit The Untangled Tales. In deze serie visualiseert Piergoelam verhalen uit de tijd van de slavernij, onder andere over Anansi de Spin en de boodschappen die met verschillende vouwwijzen van hoofddoeken (Angisa’s) worden doorgegeven. De verhalen hebben hun wortels in Afrika en werden in Suriname van generatie op generatie doorgegeven. Piergoelam: ‘Van huis uit heb ik weinig kennis meegekregen over Suriname en mijn Surinaams Hindoestaanse afkomst. Een paar jaar geleden kwam de nieuwsgierigheid naar boven en wilde ik meer weten van het land waar mijn ouders zijn geboren. Mijn fotografieprojecten zijn een zoektocht en verkenning naar verschillende culturen en geschiedenissen. Daar zijn rituelen en verhalen een belangrijk onderdeel van, ze vertellen veel over een cultuur en de daarbij horende denk en leefwijze.’ 

>