Verwantschap: Florian Braakman

Florian Braakman, In Between Homes, Rino, Curaçao, 2017 - 2020
Onderdeel van de tentoonstelling Verwantschap

Florian Braakman

Van documentair fotograaf Florian Braakman toont MIJ twee films uit de serie In Between Homes en het fotoproject Broer. In dit project portretteert hij alle jongens en mannen die hem in zijn buurt vriendschappelijk met 'broer' groeten. Ook liet hij kinderen van een IJsselsteinse basisschool hun eigen omgeving vastleggen. 

Florian Braakman (1988) is een autonoom documentair fotograaf. Met fotografie verbindt hij mensen met elkaar. Hij legt alledaagse menselijke relaties vast in het stedelijke leven. De wijk waar hij woont en werkt – Delfshaven in Rotterdam – speelt daarbij een sleutelrol. Via de camera legt hij contact met buurtbewoners. Soms in de vorm van een portret, soms in een uitvoerende rol in opdracht van lokale ondernemers. De resultaten deelt hij via huis-aan-huis verspreide kranten. Braakman: ‘Deze dialoog vind ik belangrijk omdat ik mijn werk daarmee niet alleen over, maar ook voor mijn onderwerp maak.’  

Broer

In de tentoonstelling bij Museum IJsselstein is de langlopende serie Broer (2017-heden) te zien. Het zijn portretten van mannen die Braakman in zijn buurt tegen het lijf loopt, en die hem als ‘broer’ aanspreken. Een intieme serie foto’s die laat zien dat het begrip familie breder opgevat kan worden dan lange tijd werd aangenomen.   

In Between Homes

Naast de fotoserie toont het museum twee films uit de serie In Between Homes. Hiervoor reisde Braakman mee met buurtgenoten Rino en Silas naar hun vaderland; respectievelijk Curaçao en Zuid-Afrika.   


Te zien in het museum, de bibliotheek en de vitrines bij de Kloostertuin:
Fotoproject met basisschool in IJsselstein

Ook ontwikkelde Braakman speciaal voor Museum IJsselstein een educatieve workshopserie. Daarin werkte hij samen met kinderen uit groep 4 van de Agnesschool uit IJsselstein. Zij kregen de opdracht eens goed in hun eigen omgeving rond te kijken en deze vast te leggen met een analoge wegwerpcamera. Het principe van analoog fotograferen was volledig nieuw voor de kinderen; niet kunnen terugzien wat je hebt gefotografeerd en maar 30 foto's kunnen maken is heel anders dan de digitale wijze die voor hen vanzelfsprekend is. Het ene kind schoot binnen 5 minuten het rolletje vol en een ander spaarde de foto's heel zorgvuldig om alleen het ultieme moment vast te leggen. Net als bij volwassen kunstenaars hadden deze aanstormende talenten ieder een eigen manier van werken. De resultaten worden gepresenteerd in Museum IJsselstein, de bibliotheek en bij het terras van restaurant de Kloostertuin.  

>