Verbonden Stad – Nadja Schlenker

Verbonden Stad

Nadja Schlenker

Nadja Schlenker (1989) was als kind al geïnteresseerd in ‘dingen maken’, net als haar vader, en was ze graag samen met hem creatief bezig in de werkplaats. Ze groeide op in het fotografiebedrijf van haar ouders, in een tijd dat fotograferen nog analoog ging en films werden ontwikkeld in een fotolab. Ook tijdens haar studie Media & Communicatie is ze bezig met fotografie. Maar pas tijdens een stage in Thailand ontdekt ze de abstracte fotografie, fotografie als kunstvorm. Vanuit Thailand keert Nadja niet meer terug naar Duitsland, maar besluit zij naar de Rietveld Academie in Amsterdam te gaan. Het basisjaar daar is een brede kennismaking met creatieve vakken, en al snel voelt ze zich aangetrokken tot de richting design. Fotografie blijft als research middel heel belangrijk.  

Nadja werkt met veel verschillende materialen: hout, papier-maché, keramiek. Daar vertelt ze over: ‘Wat ik daaraan zo leuk vindt is dat je intuïtief bezig bent en direct ziet wat ontstaat. Het materiaal leeft, als het ware; het verandert, je ziet het in de ruimte vorm krijgen, in 3D; zo anders dan dat je het tekent of gewoon bedenkt. Je ziet de verhoudingen in de ruimte en in relatie tot jezelf.’ 

Dat geldt ook voor de werken voor hier voor je. Nadja speelt met jouw verwachting als kijker. Haar objecten doen zich voor als een ander materiaal. Het lijkt steen, maar is gemaakt van hout, schuim en papier. Ze gebruikt de materiële aspecten van objecten om ons aan het denken te zetten over hoe we onze omgeving waarnemen. Hoe vaak loop je niet door je omgeving zonder dat je die echt waarneemt? Maar met open ogen zie je hele andere dingen. Of raak een object eens aan. Hoe voelt het? Klopt wat je ziet bij wat je voelt? Nadja nodigt je uit om haar werk aan te raken, te beleven. Het is een oproep om nieuwsgierig te zijn! 

Uiteindelijk biedt een nieuwe manier van kijken en ervaren ook een nieuw perspectief. Nadja koppelt haar werk aan stedenbouw, omdat ze dat de stad een interessante plek vindt met zoveel verschillende levensfilosofieën die samen komen in een kleine ruimte. Die perspectieven wil ze terugbrengen in een object. Elk object is veelzijdigheid, net als een stad. Bovendien, als je zelf beweegt verandert je waarneming.  

Nadja Schlenker, Inseparable

Tentoonstellingsmaker Yusuf over de keuze voor deze kunstenaar bij Verbonden Stad: 

‘Nadja wordt aangetrokken door de vele verhalen die zich elke dag in woonhuizen en straten ontvouwen. Tijdens haar maakproces brengt Nadja energieën van verschillende plekken samen. Daarna kiest ze de belangrijkste elementen uit deze plekken en vertaalt deze naar haar eigen stedelijke landschappen. Dit legt een eigentijdse link met de tentoonstelling Verbonden Stad. Nadja werkt op het snijvlak van architectuur, design en kunst en speelt graag met de perceptie van objecten. Of de werken sculpturen of functionele stukken zijn, wordt door haar aan de kijker overgelaten.’ 

>> naar de website van Nadja Schlenker
>> naar de hoofdpagina van Verbonden Stad

>