Verbonden Stad – Moayad Alhariry

Verbonden Stad | Locatie Kasteeltoren

Moayad Alhariry

Moayad Alhariry (1995) is een grafisch ontwerper en verhalenverteller die zijn kunst gebruikt als middel om menselijke ervaringen en sociale kwesties te belichten. Geboren en getogen in Rakka, Syrië, ontwikkelde Moayad al op jonge leeftijd een passie voor creativiteit en expressie. Als 28-jarige kunstenaar heeft Moayad een diverse reeks projecten omarmd, variërend van illustraties tot multimediale installaties en animaties. Zijn werk is doordrenkt van emotie en vertelt vaak verhalen die zich richten op thema's als migratie, identiteit en hoop. 

Naast zijn artistieke praktijk is Moayad ook actief betrokken bij gemeenschapsinitiatieven en sociale projecten die streven naar positieve verandering. Hij gelooft sterk in de kracht van kunst om mensen te verbinden en hoopt met zijn werk een brug te slaan tussen verschillende gemeenschappen en perspectieven. 
 
Zijn animatiefilm Diyar is bovenin de Kasteeltoren te zien. Stel je voor dat je halsoverkop gedwongen bent je thuis te verlaten en uit nood een beslissing moet nemen over je volgende bestemming. Wat neem je mee? Wat laat je achter? Hoe nabij is de wanhoop? Dit is het verhaal van miljoenen vluchtelingen wereldwijd, voor wie hun ‘thuis’ in een duistere plek is veranderd. In deze korte animatiefilm, met een ingetogen kleurenpalet, moet een vluchteling alles achterlaten. Ondertussen probeert hij het symbolische licht van zijn huis brandend te houden, op weg naar zijn nieuwe bestemming. 

Moayad Alhariry | Stil uit de film Diyar

Tentoonstellingsmaker Yusuf over de keuze voor deze kunstenaar bij Verbonden Stad: 

‘Ter gelegenheid van zijn afstudeerproject maakte Moayad de animatiefilm Diyar. De animatiefilm gaat over een vluchteling die alles achter heeft moeten laten en het licht van zijn huis in leven probeert te houden tijdens zijn reis naar een nieuwe bestemming. Een poëtische reis gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen, maar ook het verhaal van miljoenen vluchtelingen ter wereld, voor wie hun thuis in een donkere plaats is veranderd. Deze animatie biedt de toeschouwer een inkijkje in de vele obstakels en verwikkelingen die tijdens het vluchten naar een veilige bestemming ontstaan. Het werk van Moayad sluit op een ontroerende, maar belangrijke manier aan bij de tentoonstelling Verbonden Stad. Het geeft de kwetsbaarheid en aanpassingsvermogen van een individu weer en biedt een ander perspectief binnen het concept verbondenheid en thuisgevoel.’ 

>> naar de website van Moayad Alhariry
>> naar de hoofdpagina van Verbonden Stad

>