Reflectie: wat zie jij in de spiegel?

Onderdeel van de tentoonstelling Verwantschap

Reflectie: wat zie jij in de spiegel?

Je staat hier voor een grote spiegel. Wat zie je? Wie zie je? Op wie lijk je?  

Vaak kijk je even vluchtig in de spiegel om te checken hoe je haar zit. Om lipstick op te doen. Tijdens het scheren. Maar kijk je wel eens ‘dieper’ dan dat? Heb jij bijvoorbeeld ook wel eens dat je een schim ziet in een etalageruit, en later pas je eigen reflectie herkent? Hoe zou dat komen?   

In de tentoonstelling Verwantschap staan de vragen ‘Wie ben ik?’ en ‘Waar hoor ik bij?’ centraal. Dat zie je onder meer terug in het project Schaduwfamilie: de zoektocht van donorkinderen, te zien in het Vestingplantsoen. Vera de Lange en Linda Sprado kwamen er in 2019 achter dat ze halfzussen zijn van dezelfde donorvader. Zij onderzochten de impact die het op je bestaan heeft als je je biologische vader niet kent. In een boek vertellen donorkinderen over hun zoektocht naar hun onbekende familie. Er is één vraag die ze zichzelf allemaal stellen: ‘Op wie lijk ik nu eigenlijk?’.  

Deze spiegel nodigt je uit om te reflecteren op je weerspiegeling. Om eens goed te kijken, naar wat je ziet en wat je voelt. Daarbij is een open blik belangrijk, dus probeer te zien zonder oordeel.  

Vragen die je hierbij op weg kunnen helpen: 
  • Wat zie je als je in de spiegel kijkt? 

  • Wie zie je?  

  • Kun je aan je zelf zien hoe je je voelt?  

  • Zie je karaktereigenschappen terug in jouw houding? 

  • Herken je trekken van jezelf uit jouw familie? Zo ja, wat zie je waar van wie?  

  • Probeer eens met de ogen van een vreemde naar jezelf te kijken. Wat ziet die ander? 

  • Probeer eens een heel andere houding uit dan jouw gemoedstoestand nu ingeeft. Kijk eens wat er met je lichaam gebeurt als je jezelf boos maakt. Of juist zielsgelukkig. Of smoorverliefd. En wat doet dat met je gevoel? Zie je dan ook andere trekken in jezelf, die je van je familieleden herkent?    

In het Vestingplantsoen te IJsselstein is van 16 april t/m 3 juli 2022 de buitententoonstelling Schaduwfamilie. De zoektocht van donorkinderen te zien. De expositie maakt deel uit van het MIJ project over Verwantschap.

Fotografie: Kate Ford, Iris, 2021 

Tekst en research: Linda Sprado en Vera de Lange | Het boek Schaduwfamilie: de zoektocht van donorkinderen is verschenen bij Uitgeverij Scriptum en voor €20,- verkrijgbaar bij het museum. 

>