Schaduwfamilie. De zoektocht van donorkinderen

Verwantschap | foto Kate Ford
Onderdeel van de tentoonstelling Verwantschap

Schaduwfamilie. De zoektocht van donorkinderen

In het Vestingplantsoen te IJsselstein is van 16 april t/m 3 juli 2022 de buitententoonstelling Schaduwfamilie. De zoektocht van donorkinderen te zien. De expositie maakt deel uit van het MIJ project over Verwantschap

Voor veel mensen is familie hun thuis, het gevoel van ‘ergens bij horen’. Maar wat als je de helft van je familie niet kent, doordat je een donorkind bent? In Nederland zijn naar schatting minstens 50.000 kinderen verwekt met behulp van een – vaak anonieme – zaaddonor. Het is misschien wel een van de grootste medische en maatschappelijke experimenten van de afgelopen eeuw in ons land. 

Wensouders werden bij de behandeling bewust aangespoord om hun kinderen vooral niet te vertellen hoe ze zijn ontstaan. Donorkinderen die het wel te weten komen, beginnen vaak aan een zoektocht die hen jarenlang in de greep houdt. Zij hebben een schaduwfamilie, die voor hen verborgen is, maar die ze altijd met zich meedragen. De helft van hun DNA is onbekend, en daarmee een belangrijk deel van hun identiteit.  

Met de enorme groei van DNA-databanken komen steeds meer donorkinderen hun biologische vader en vaak tientallen halfzussen en -broers op het spoor. Maar wat gebeurt er daarna? Hoe bepaalt de zoektocht je identiteit en je levensloop? 

Een boek & tentoonstelling van twee halfzussen

Linda Sprado en Vera de Lange ontmoetten elkaar voor het eerst in 2019, nadat zij via een DNA-test hadden ontdekt dat ze halfzussen zijn. Er was een klik en al snel besloten ze samen een boek te schrijven. Het werd een vervolg op Linda’s boek Op zoek naar mijn vader (2011). Destijds wilden de geïnterviewden alleen anoniem hun verhaal vertellen. Dit keer treden ze uit de schaduw van het taboe, en komen ze in de spotlights te staan van de Amerikaanse familiefotografe Kate Ford.

Deze tentoonstelling is onderdeel van het project Verwantschap | Een tentoonstelling over afkomst en identiteit, een initiatief van Museum IJsselstein. 

Fotografie: Kate Ford, Iris, 2021 

Tekst en research: Linda Sprado en Vera de Lange | Het boek Schaduwfamilie: de zoektocht van donorkinderen is verschenen bij Uitgeverij Scriptum en voor €20,- verkrijgbaar bij het museum. Het boek is ook via Scriptum te verkrijgen en natuurlijk in de boekhandel.

Video en foto's van de boekpresentatie en opening tentoonstelling, 16 april 2022
Schaduwfamilie in de publiciteit

Via de onderstaande linkjes vind je publicaties en interviews die Linda Sprado en Vera de Lange rondom dit project geven.

>