Robbie Cornelissen

Vensters

Robbie Cornelissen

Van Robbie Cornelissen is tijdens Vensters de film Het Grote Geheugen (2006, 10 min.) te zien. 

Al het werk van Robbie Cornelissen (Utrecht, 1954) draait om ruimte. ‘Als ik wist wat ruimte was, dan koos ik een ander onderwerp. Mijn drijfveer is juist de verkenning van het begrip ruimte, naar binnen gericht – zoals in Het Grote Geheugen – en naar buiten – zo ver mogelijk, de kosmos in – zoals de werken die ik de laatste jaren maak.’ Cornelissen is van oorsprong bioloog / ecoloog, en volgde daarna kunstopleidingen aan de Vrije Academie en de Rietveld Academie.   

In Het Grote Geheugen kijken we in het hoofd van Cornelissen. Waar blijven zijn gedachten als ze eenmaal zijn gedacht, waar slaat hij zijn herinneringen op? ‘Dit is mijn eerste grote film. Het is een mix van allerlei technieken: gefilmde tekeningen, 3D-animatie, analoge animatie (beeldje voor beeldje). Het is een zoekende film, en hij legde de basis voor mijn latere films. Ik begon te tekenen, de ruimte in mijn eigen hoofd en lichaam verkennend. Er ontstond als vanzelf een kruising tussen een bibliotheek en een lege stad. De sfeer is onwerkelijk.  

De video doet weird aan, de schaal is ook bewust onduidelijk. We bevinden ons overduidelijk in een mentale ruimte: in de verbeelding, het geheugen, een droom. In dromen ervaren we ruimtes ook heel anders dan wanneer we wakker zijn. Net als onze tijdswaarneming. Een bevreemdende sensatie. In de literatuur is dat geweldig beschreven door Luis Borges, bijvoorbeeld in het verhaal De Aleph. Waar tijd en ruimte samenkomen, ontstaat iets mystieks.'   

Het Grote Geheugen (2006, 10 min.) 

Tekeningen & concept: Robbie Cornelissen 
Animatie & montage: Anitime, Daniel Dugour 
Geluid: Kees Went 
Productie kwam tot stand met steun van Gemeente Utrecht 

>