Bordenexpositie Kronenburgplantsoen
Mensen, stenen en religie
Buitenexpo Mensen, stenen en religie vertelt het verhaal van de kerkgeschiedenis van IJsselstein. Bestuur en samenleving werden nog niet zo heel lang geleden vanuit een religieuze grondslag vormgegeven. De historie van de Oude Nicolaaskerk - met de beroemde Pasqualinitoren - is daarom tekenend voor de ontwikkeling van de stad zelf.
* NB: deze tentoonstelling was in het Kronenburgplantsoen te zien van april 2021 tot eind februari 2022. Toen blies storm Eunice enkele borden om, en hebben we de expositie afgebroken. Wel is in het museum nog gratis de gids van Mensen, stenen en religie te verkrijgen, met daarin alle borden en informatie.
De Oude Nicolaaskerk is bouwkundig gezien ontzettend interessant: misschien is het wel de meest bijzondere kerk van Nederland. De gotische kerk kreeg een toren van de Italiaanse renaissance architect Pasqualini. Na een verwoestende brand in 1911 kreeg de torenspits een keizerskroon in de stijl van de Amsterdamse school, ontworpen door Michel de Klerk. Ook beeldhouwer Hildo Krop - een stijl- en tijdgenoot van De Klerk - maakte diverse sculpturen tijdens de restauratie.
Kronenburgplantsoen: daar waar de stad ontstond
Ruim 20 borden tonen* de relevantie van de kerkgeschiedenis voor IJsselstein. Precies hier ontstond de stad, met de bouw van de Oude Nicolaaskerk. Een kerk die zo bijzonder is – neem alleen al de beroemde Pasqualinitoren – dat er een verzoek wordt ingediend om het monument tot Unesco Werelderfgoed te verklaren.
Wat eveneens indrukwekkend is: de kerk werd gebouwd in 1310, en is ruim zeven eeuwen later nog altijd een huis van samenkomst.


Meer Kasteelheren en de geschiedenis van IJsselstein

Lees over de Buitenexpo Vestingstad IJsselstein

Lees over de keramische Kasteelheren van Henk van Rooij