De Onkruidenier

mens maakt landschap maakt mens

De Onkruidenier

Kunstenaarscollectief De Onkruidenier is opgericht in 2013 en bestaat uit Ronald Boer, Jonmar van Vlijmen en Rosanne van Wijk. Het collectief onderzoekt historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden de mens te evolueren. Zij doen –vaak in samen met publiek – veldwerk, verzamelen planten, verhalen en geschiedenissen die daaraan verbonden zijn.

Als ecosysteem futuristen speculeren ze over aquatische cultuur om tot nieuwe interpretaties te komen over de relatie tussen mens en (stads)natuur, zowel boven als onder de zeespiegel. Een belangrijke rol speelt hierbij het bevragen van systemen die veelal als vanzelfsprekend beschouwd worden. 

Het project van De Onkruidenier voor mens maakt landschap maakt mens gaat in september van start.

logo MMLMM
Sporen van de zee

De Onkruidenier werkte eerder op uitnodiging van Museum IJsselstein 8 maanden lang aan een onderzoek naar de sporen van de zee. Sinds halverwege de 19e eeuw is de invloed van eb en vloed niet tot nauwelijks meer ervaarbaar in IJsselstein. Het schilderij van De IJsselpoort van de stad IJsselstein, gezien vanuit de baronie IJsselstein door kunstenaar Jan Weissenbruch(1822-1880) gaf hen eerder mooie inspiratie. Het onderzoek heeft geleid tot een nieuw werk de Peilwachter dat op het Bolwerk, een buitenlocatie tegenover het museum, werd geïnstalleerd. Het werk was onderdeel van een tentoonstelling over empathie: Geen mens is een eiland.

>