Marieke Gaymans

Lokaal in het Lokaal

Marieke Gaymans

In april 2022 startte MIJ met een nieuw initiatief: Lokaal in het Lokaal. In ons Lokaal (de grote ruimte van de Canonwand) toonden tot nu toe al vijf kunstenaars uit de directe omgeving hun werk. De IJsselsteinse Marieke Gaymans exposeert van 11 februari t/m 7 mei mixed media, optische illusies en levensgrote kunstportretten die passen bij de tentoonstelling Oost, west, thuis best

Lokaal in het Lokaal: Marieke Gaymans 
11 februari t/m 7 mei 2023

Marieke Gaymans(1975), beeldend kunstenaar met de nadruk op fotografie, is bekend van haar atelier De Kunstgarage in IJsselstein. in deze creatieve ruimte heeft Marieke Gaymans - aansluitend op Lokaal in het Lokaal, in mei en juni 2023 - een nieuwe expositie, die op vrijdag en zaterdagmiddag te bezoeken is.

Fotografie: Jelle Dijkstra

Niets is zoals het lijkt

Geïnspireerd door filosofie en psychologie creëert Marieke Gaymans beelden die emoties, gevoelens en gedachten weerspiegelen. Haar creatieve en nieuwsgierige geest gaat verder dan alleen fotografie. Interesse in de ontwikkeling van de mens kenmerkt haar werk. Gaymans fascineert en verwondert met haar kunst, ze nodigt je uit om verder te kijken naar wat zich onder de oppervlakte bevindt. Onbewuste beïnvloeding, identiteit en gelaagdheid staan centraal in haar werk; niets is zoals het lijkt.

In deze tijd, waarin social media een grote rol speelt in ons leven, wordt onze identiteit en interactie met anderen sterk beïnvloed. Wat is werkelijkheid, wat is bedrog en welke spiegels houden wij onszelf voor? Gaymans verbeeldt in deze expositie haar visie op deze levensvragen door middel van mixed media, optische illusies en levensgrote kunstportretten.

Marieke Gaymans verbeeldt in deze expositie haar visie op deze levensvragen door middel van mixed media, optische illusies en levensgrote kunstportretten.

Beeld: Marieke Gaymans | Let it be | 2019
mariekegaymans.nl

Over de getoonde werken:

Let it be II
2019, 75x100 cm, C-print met epoxy afwerking

Genieten I
2018, sublimatieprint op HD metal

In deze serie is het beginpunt de leegte, de nacht, een totaal zwarte ondergrond . Door middel van kleur(en licht) lukraak aangebracht, ontstaat er een beweging en wisselwerking met de achtergrond en de verfspatters(sterrenhemel). De overgave en berusting van de modellen zie je terug in de sereniteit en rust in de foto’s.

Het oneindige licht 
2023, Lichtkunstwerk in houten lijst 80x60cm

Wie ben je en wat is de relatie tussen binnen en buiten, tussen jezelf en de wereld om je heen en wat is je plaats in het universum. 

We zien onszelf weerspiegelt in de oneindige wereld, dwars door de materie heen. De concentrische cirkels, die zich herhalen tot in de oneindigheid, symboliseren de eeuwigheid van ons bestaan.

Beweging
uit de serie Japan, 2019, lenticulaire 3D print op dibond in houten lijst, 60x60cm

Dit werk heb ik gemaakt naar aanleiding van onze reis met het gezin naar Japan in 2018. Hier hebben we de georganiseerde chaos en drukte van de steden mogen ervaren. Met zakenlui, die half rennend en op hun mobiel kijkend in stoeten over het trottoir lopen. Tijd en beweging is van groot belang in Japan. De bullettrain is hier een uitstekend voorbeeld van. Al 50 jaar de snelste trein van de wereld. Hierin zie je nog een specifiek Japans kenmerk: perfectionisme. Doorgaan tot het uiterste. De beweging heb ik willen vastleggen in de lijnen netjes naast elkaar toch druk en bewegend.

De geisha (letterlijke vertaling: kunstpersoon) zit nog volop in de cultuur. Het uiterlijk van de geisha is zeer belangrijk, zij moet er perfect uitzien. Het gezicht wordt geheel wit gemaakt en de lippen en ogen rood. De vrouw in het kunstwerk is puur wit en rein zoals geisha’s ook wit geschminkt zijn. De rode lippen heb ik (bewust) weggelaten. Het haar strak in een knot, streng en met volle aandacht.

Introspectie I
2023, lenticulaire afdruk, in houten lijst met museumglas, 60x53 cm

Introspectie II
2023, lenticulaire afdruk, in houten lijst met museumglas, 60x53 cm

Deze twee (nieuwste) werken gaan over een moment van introspectie, een jonge vrouw in contact met zichzelf en haar innerlijke zijn. De blauwe achtergrond staat voor het heelal, voor alles en niets, voor rust. 

Vergeet niet vanuit alle hoeken naar deze werken te kijken!

Schaduwen en echo’s 

gebaseerd op de allegorie van de grot van Plato,  2022/2023, mixed media, circa 30x40 cm

5 werken uit de serie "Schaduwen en echo's". Ieder van deze werken zijn vertrokken vanuit dezelfde ondergrond: een tekening gecombineerd met fotografie en tekst, geïnspireerd op de allegorie van de grot van Plato.   

Deze werken zijn een verkenningstocht naar de menselijke natuur en hoe zij de werkelijkheid maakt en symboliseert de beperkingen van onze perceptie en de zoektocht naar waarheid, een verhaal van gelaagdheid en eenheid. De lagen in het werk en de combinatie van verschillende media reflecteren de complexiteit van de menselijke geest en naar de eenheid, die in alles aanwezig is.

Al-Één in mijn wereld
Mixed media op Hahnemullerpapier op hout met epoxiafwerking  26x32 cm

Waar begint het leven, waar houdt het op?

Innerlijke vulkaan
Mixed media op Hahnemullerpapier op hout met epoxiafwerking, 26x32 cm

Het is zoals het is. Zijn, zonder er iets van te snappen en zonder de oordelen vorm te geven. Dit werk gaat over overgave aan het nu, acceptatie van de werkelijkheid en over het zien van onze schaduwkanten.

Tussen hemel en aarde
Mixed media op Hahnemullerpapier op hout met epoxiafwerking, 25x30 cm

Dit werk is met zijn vele lagen, een weerspiegeling van mijn binnenwereld versus buitenwereld. De gelaagde structuur van het werk symboliseert de diepten van onze psyche, de blauwe kleuren, de droomstaat van verhalen.

Zoals Plato met zijn allegorie over de grot wilde zeggen, is dat we vaak gevangen zijn in onze eigen waarneming(verhalen) en dat we geloven, dat wat we zien de werkelijkheid is.

Samenspel
Mixed media op Hahnemullerpapier op dibond in houten lijst, 25 x30 cm

Dit werk (met dezelfde ondergrond als de anderen) is volledig getransformeerd in een beweging van één plus één, in spiegelbeeld. Een rots statisch, of zie je er iets anders in. Het reflecteren van de liefde en verbondenheid in ons leven en hoe deze beweegt.

Droomstaat
Mixed media op Hahnemullerpapier op dibond in houten lijst, 25 x30 cm

De waarheid houdt zich schuil achter de waarneming. De fresco-achtige tekening weerspiegelt de natuur in een symfonie van symboliek. De tekens verhullen nog meer geheimen voor wie de taal niet kent. Wie ze wel kan lezen, vraagt zich vast af wat ze in dit werk doen. Zoals in Plato’s allegorie van de grot, worden we geconfronteerd met onze eigen beperkingen en zien we dat er meer kan zijn, dan het oog op het eerste gezicht ziet.

>