Manju Sharma

Lokaal in 't Lokaal

Manju Sharma

In april 2022 start MIJ met een nieuw initiatief: Lokaal in 't Lokaal. In ons Lokaal (de grote ruimte van de Canonwand) bieden we kunstenaars uit de omgeving de gelegenheid hun werk te exposeren. Manju Sharma bijt het spits af. De expositie maakt van 16 april t/m 3 juni 2022 deel uit van het MIJ project over Verwantschap

Lokaal in 't Lokaal: Manju Sharma 
16 april t/m 3 juni 2022

Relatie van verwantschap - niet gebaseerd op gelijkheid maar verschil

Als persoon van kleur, vrouw en migrant, wonend in Europa, heb ik geleerd binnen de marges te spreken. Deze marges kunnen tussen de verschillende werelden zijn, in de scheuren, aan de kantlijnen van een stuk papier dat voortdurend vouwt en ontvouwt, of vanuit de positie van toehoorder. Ik behoor tot een groep die vaak het tegenovergestelde van inclusie ervaart. Vanaf de zijlijn breng ik de volgende vragen naar voren. 

Waar begint inclusiviteit en waar eindigt het? Hoe ver reikt het? Wie behoort tot een inclusieve samenleving? Wie zijn de poortwachters van deze inclusie? Wie bepaalt met wie en wat we verbonden zijn? Welke relaties hebben we en hoe verhouden deze zich tot elkaar? Hoe ziet de wereld eruit voor iemand die niet mag deelnemen?  

Hoe luid is de innerlijke stem die niet gehoord wordt maar toch een diep gevoel van verwantschap heeft; het idee dat we allemaal met elkaar verbonden zijn in een wirwar van relaties van menselijke en niet-menselijke? 

Beeld & tekst: Manju Sharma | Transition | 2021
manjusharma.nl

>