Harm Tersteeg

Harm Tersteeg | Teylingens gemaal
Lokaal in 't Lokaal

Harm Tersteeg

Sinds april biedt MIJ kunstenaars uit de omgeving de gelegenheid hun werk te exposeren: Lokaal in 't Lokaal. In ons Lokaal (de grote ruimte van de Canonwand) kun je altijd zonder kaartje naar binnen, om hun kunst te bekijken en te genieten van lekkere koffie. De derde exposant is Harm Tersteeg. Van 16 juli t/m 21 augustus 2022 maakt zijn werk deel uit van het MIJ project mens maakt landschap maakt mens

Lokaal in 't Lokaal: Harm Tersteeg  
16 juli t/m 21 augustus 2022

Harm Tersteeg | Teylingens gemaal

Harm Tersteeg | Teylingens gemaal

Mens maakt landschap maakt mens 

Door Harm Tersteeg  

Hoe natuurlijk we Het Groene Hart ook willen zien, de menselijke hand is en blijft expliciet zichtbaar. Onze architecturele nalatenschap vind ik dan ook passend in het groene veld; het is een onderdeel van de ontstaansgeschiedenis. We gaan er vaak aan voorbij dat, hoe en waartoe dit in het verleden is neergezet. 

Of het nu een typisch Hollandse molen is, of een betonnen bunker op hoge poten, ze zijn onmiskenbaar van belang geweest voor het ontstaan én behoud van ons Groene Hart. 

Over mijn werkwijze

Ik heb een exacte/wiskundige achtergrond en heb me het tekenen zelf aangeleerd. Ik ben vorig jaar in Italië op een terras bij een Apérol Spritz, begonnen met een geleende balpen op een Segafredo servetje, de rest is ‘history’. Aan de spullen en de locatie ligt het dus niet; tekenen kan altijd en overal. 

Ik teken graag architectonische constructies (‘bakstenen’). De diepte-beleving moet kloppen, dat bepaalt voor mij de geslaagdheid. Dit zit hem vooral in een kloppend perspectief van de grote lijnen, maar ook in de weergave van de constructieve details.  

ik teken in drie stappen: 

  1. globale schets met potlood (al dan niet op locatie), 

  1. gedetailleerde lijntekening met vulpen, 

  1. uitwerking van contrast, schaduwen (shades&shadows) en de natuurlijke context. 

Over de werken

Voor deze expositie heb ik een zestal markante constructies in Het Groene Hart gekozen met verschillende historische functies. 

  1. De Hamtoren in Vleuten 

De Hamtoren is het restant van kasteel Den Ham in Vleuten. Vermoed wordt dat het rond 1260 is gebouwd waarbij strategisch voor een inham van de oude Rijnloop werd gekozen omdat het daarmee beter verdedigbaar werd. Met de toren kon de eigenaar macht uitoefenen op de omgeving. Rond 1872 was het kasteel in vervallen toestand en werd het, op de toren na, afgebroken. Zo'n 100 jaar later is de toren gerestaureerd. 

  1. Groepsschuilplaats M19N/M21N in de Bethunepolder 

M19N/M21N, een groepsschuilplaats Type P – vanwege de karakteristieke vorm vaak ook Piramide genoemd – is een in zwaar gewapend beton uitgevoerd Nederlands militair bouwwerk uit de mobilisatieperiode 1939-1940, bedoeld als schuilplaats voor een groep infanteristen bij artilleriebeschietingen. 

  1. De Trouwe Waghter in Tienhoven 

De Trouwe Waghter - een wipmolen ten oosten van het dorpje Tienhoven - is in 1832 gebouwd ter vervanging van twee oudere molens die elders het waterschap bemaalden. Als gevolg van turfwinning en het ontstaan van de Loosdrechtse Plassen werd bemaling in het oostelijke gedeelte van de polder noodzakelijk en verrees deze molen. 

  1. Botenhuis aan de Vecht in Maarssen 

Het botenhuis met zijn uit het lood staande zijgevels diende oorspronkelijk als berging voor boten. Het dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw. Aanvankelijk behoorde het bij de nabijgelegen buitenplaats Elsenburg dat in 1812 is gesloopt. 

  1. Teylingens gemaal in Kamerik 

Het voormalig scheprad-stoomgemaal, gebouwd in 1871 in waterschaps-stijl, werd vernoemd naar de polder, die de naam van het geslacht Teylingen kreeg. Het is een van de oudste nog bestaande stoomgemalen van ons land. Het stoomgemaal Teylingens is het negende en allerlaatste weer onder stoom te brengen gemaal in ons land. 

  1. Overzetbrug De Hoef 

Nabij het dorpje De Hoef in de gemeente De Ronde Venen ligt over de Kromme Mijdrecht de Overzetbrug. Deze karakteristieke dubbele ophaalbrug voor fiets- en voetgangersverkeer heeft een totale lengte van circa 95 meter met in het midden van de vaarweg een beweegbaar deel. 


Naar de hoofdpagina van Lokaal in 't Lokaal

>