Kasteelheren | sculpturen Henk van Rooij

Te zien in de etalage van kunstruimte Coal.2

Keramische 'Kasteelheren' | 4 sculpturen van Henk van Rooij

Beeldend kunstenaar Wim van Sijl laat vier sculpturen van beeldhouwer Henk van Rooij (1938-2014) het verhaal van vier belangrijke figuren uit de IJsselsteinse historie vertellen. De vier staan in de etalage van kunstruimte Coal.2 op Walkade 15 (om de hoek van het museum) en zijn van buitenaf goed te zien.

Wie zijn de Kasteelheren?

De tentoonstelling Kasteelheren is een raamvertelling over vier adelen. Zij speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van IJsselstein. De vier keramische sculpturen van Henk van Rooij die in Coal.2 te zien zijn, stellen (speciaal voor deze expo!) hen voor: 

  • Gijsbrecht van Amstel, oprichter van IJsselstein omstreeks 1300;
  • Floris van Egmond en zijn zoon Maximiliaan van Egmond. Zij reisden in 1530 naar Bologna, waar ze de architect Pasqualini ontmoetten. Ze namen hem - en daarmee de renaissance bouwkunst - mee naar Nederland; 
  • Prins Willem van Oranje, opdrachtgever van het Historisch Stadhuis dat gebouwd werd rond 1560.

Deze vier heren komen ook terug in de andere onderdelen van deze expo. Daarvan zijn er twee in de buitenlucht te zien: de bordenexposities Mensen, stenen en religie en Vestingstad IJsselstein

Zodra de musea weer open mogen wordt deze tentoonstelling uitgebreid met een visualisatie van de paardenreis van Floris en Maximiliaan in de Paardenstal van Coal.2 aan de Walkade. Keramische paardenkoppen uit de installatie Théâtre équin zijn hiervoor nieuw leven ingeblazen. In de IJsselsteinse Kasteeltoren is diezelfde paardenreis het uitgangspunt voor de installatie Herinneringen aan 7 dagenHierin krijgen de verschillende dagen van de week een eigen gezicht. 

Over Henk van Rooij

Henk van Rooij (1938-2014) begon in de jaren ‘60 van de twintigste eeuw als schilder en experimenteerde in de jaren ’80 met ruimtelijke objecten. Vanaf 1994 werd keramiek zijn favoriete materiaal, ideaal om zijn nieuwe passie in uit te drukken: figuratieve beelden, vol van kleur en ruw in elegantie, vaak erotisch van snit. 

Naast zijn artistieke talent zette Van Rooij zich ook in voor het kunstbeleid. Van Rooij exposeerde in Nederland en meerdere Europese landen, ontving beurzen en prijzen en zijn werk werd opgenomen in gerenommeerde collecties.

In 2005 exposeerde Van Rooij zes Kasteelheren op het plein van het toenmalige Stadsmuseum als onderdeel van de expositie MUUR naar aanleiding van de presentatie van het  boek IJSSELSTEIN DE VESTING.

>