Kasteelheren in de kasteeltoren

Reis te paard mee van IJsselstein naar Bologna

Kasteelheren in de kasteeltoren

Herinneringen aan 7 dagen

Hoe Floris en Maximiliaan van Egmond half Europa doorkruisten wordt van dag tot dag verteld in de IJsselsteinse kasteeltoren. Hier creëerde erfgoedkunstenaar Wim van Sijl, net als bij Coal.2 met werk van beeldhouwer Henk de Rooij, een bezield (imaginair) reisverslag.  

In 1530 werden de heren Van Egmond uitgenodigd voor de pauselijke kroning van Keizer Karel V in Bologna. Ze reisden via onder meer Keulen, Heidelberg en Innsbruck over de Brennerpas naar Italië, een reis van ongeveer twee weken. Eenmaal aangekomen raakten ze diep onder de indruk van de renaissance architectuur. Deze schoonheid wilden zij ook voor IJsselstein. Ter plekke nodigden zij bouwmeester Allesandro Pasqualini (1493-1559) uit om de kerktoren van IJsselstein vorm te geven. Pasqualini kreeg een woning in de Utrechtsestraat en ontwierp daar een iconische toren, het eerste bewaarde renaissance bouwwerk boven de Alpen. 

De tweeweekse paardenreis is vormgegeven in de installatie Herinneringen aan 7 dagen. Deze installatie, verspreid over de verschillende verdiepingen geeft de verschillende dagen van de week een eigen gezicht. In de bovenkamer van de toren staan beschilderde schilden, ook van Henk van Rooij.  

De twee Van Egmonds komen, net als Gijsbrecht van Amstel en Willem van Oranje, ook terug in de andere onderdelen van deze expo. Daarvan zijn er twee in de buitenlucht te zien: de bordenexposities Mensen, stenen en religie en Vestingstad IJsselstein

Herinneringen aan 7 dagen

Sculptuur van Henk van Rooij

Kasteelheren in de kasteeltoren

'Herinneringen aan 7 dagen' in de kasteeltoren

Kronieken van Wim van Sijl

Erfgoedkunstenaar Wim van Sijl - ook de creatieve kracht achter tentoonstellingsruimte Coal.2 - verplaatste zichzelf via zijn voorouders naar 1530. Hij reisde mee te paard naar Bologna, en maakt bezoekers van de toren deelgenoot van zijn (fictieve) verslag. Een begin:

Een paardenreis van twee weken van IJsselstein naar Bologna - een afstand van 1200 kilometer - is een stevige onderneming. 500 jaar geleden was dit echter een gebruikelijk verschijnsel, omdat reizen per paard vanzelfsprekend was. Floris en Maximiliaan van Egmond beschikten over sterke paarden. Ze reisden met lichte bepakking; soms stapsgewijs, soms in draf. Voor hun verzorging reisden twee ferme schildknapen mee. Met vier extra wisselpaarden, dus in totaal acht krachtpatsers, reden ze van stad naar stad. 

120 kilometer per dagreis van 12 uur werd over zandwegen eenvoudig gehaald. Europese en regionale kaarten gaven duidelijke routes. Postduiven brachten snelle communicatie naar volgende locaties, want goede verzorging was noodzakelijk. 

Hoge edelen werden goed onthaald bij gastheren in kastelen, paleizen of kloosters maar ook in luxe herbergen. Vermoeide reizigers kregen goede verzorging met avondeten en proviand voor onderweg. De schildknapen hadden hun eigen verantwoordelijkheden terwijl de edelen tijd hadden voor socialisering en diepgaande gesprekken met de gastheren. 

Wim van Sijl draagt op gezette tijden zijn kronieken voor in de kasteeltoren. Meer informatie hierover volgt. Tijdens de openingsuren van Museum IJsselstein mogen bezoekers ook aanbellen bij Walkade 15. Wanneer Wim in de gelegenheid is vertelt hij met veel plezier meer over de werken bij Coal.2 en de reis van Floris en Maximiliaan van Egmond.  

Over Henk van Rooij

Henk van Rooij (1938-2014) begon in de jaren ‘60 van de twintigste eeuw als schilder en experimenteerde in de jaren ’80 met ruimtelijke objecten. Vanaf 1994 werd keramiek zijn favoriete materiaal, ideaal om zijn nieuwe passie in uit te drukken: figuratieve beelden, vol van kleur en ruw in elegantie, vaak erotisch van snit. 

Naast zijn artistieke talent zette Van Rooij zich ook in voor het kunstbeleid. Van Rooij exposeerde in Nederland en meerdere Europese landen, ontving beurzen en prijzen en zijn werk werd opgenomen in gerenommeerde collecties.

In 2005 exposeerde Van Rooij zes Kasteelheren op het plein van het toenmalige Stadsmuseum als onderdeel van de expositie MUUR naar aanleiding van de presentatie van het boek IJSSELSTEIN DE VESTING.

>