Johannes Schwartz

Vensters

Johannes Schwartz

Van fotograaf  Johannes Schwartz zijn vier werken uit de  serie  Blindenzimmer  (2001) te zien.    

Johannes Schwartz (München, 1970) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Voor hem draait ruimte om het onderscheid en de wisselwerking tussen het letterlijke en figuurlijke. 

De serie Blindenzimmer is onderdeel van een reeks aan series specifieke interieuropnames. Jagershutten, verblijven van fotomodellen in Parijs, Johannes legde het vast. ‘Al die interieurs hebben een onderwerp: zien. Kijken met aandacht. Zie je wat er is, zie je wat er niet is?’ 

Het interieur van onze huizen wordt veelal opgevat als de ultieme expressie van onze individualiteit. Maar wat als wij niet in staat zijn onszelf aan de hand van ons interieur af te lezen? Wat als het interieur ons geen spiegel voorhoudt? 

Johannes Schwartz Blindenzimmer Polderman

Johannes Schwartz | Blindenzimmer (Polderman) | 2001

Blindenzimmer 

In de door Johannes Schwartz gemaakte analoog interieuropnames van huizen van blinden staat de wisselwerking centraal tussen interieur, bewoner en object. De interieurs zijn op een heldere, zakelijke manier op 20x25 cm film vastgelegd. De enige toevoeging was de felle lichtbron die vanachter de camera de ruimte aftast. 

Voor de bewoners zat de verrassing in het proces: de tijd die het kostte om een enkele opname te maken; de hitte van de filmspot; het onzichtbare. Het is aan de kijker om de zichtbare sporen uit de dagelijkse leefomgeving van deze bewoners te ontcijferen, hoe bedrieglijk die voorstelling ook kan zijn. 

Terwijl we van een afstand toekijken, nemen we op de foto’s een zo grote overvloed aan details waar dat er haast kortsluiting ontstaat. Waarop we kunnen besluiten ‘weg te kijken’ en ons te concentreren op een gedateerd bankstel of de overvolle kast. 

In Blindenzimmer is de centrale vraag: ‘Hoe dicht kun je bij de ruimtelijke voorstelling van een blinde bewoner komen?’ Uitgerekend via een medium waar die persoon geen toegang toe heeft. 


Courtesy: Annet Gelink Gallery 

>