Druktemakers Lambert Kamps

Druktemakers

Lambert Kamps

Lambert Kamps is kunstenaar en ontwerper te Groningen, waar hij in de jaren ‘90 ook aan kunstacademie Minerva studeerde. Zijn werk te zien in galeries, op beurzen, tijdens evenementen en op buitenlocaties. Tijdens Druktemakers kun je zijn werk Pillow Tent niet missen!

In Lambert’s installaties komen kunst, architectuur en design samen. Ze zijn meestal groot en zeker zijn inflatables (‘opblaasbaren’) trekken meteen de aandacht van voorbijgangers: ‘Hé, wat is dit? Kan ik hierin? Kan ik hierop?’.  

Om die laatste twee vragen direct te beantwoorden: er in mag zeker, er op mag niet!

Problemen oplossen 

‘Elk project waaraan ik werk heeft een andere trigger,’ zegt Lambert. ‘Meestal zit dat in een uitdaging waar ik tegenaan loop, iets waardoor ik denk: hier ga ik mee aan de slag! Het is een soort vonkenregen van ideeën en observaties waaruit ik een vuurtje maak. Ook de plek waar een werk moet komen speelt een grote rol. Bovendien hebben al die verschillende facetten effect op elkaar. Uiteindelijk komt het erop neer dat ik problemen op een beeldende manier wil oplossen. En zo is een installatie bij elke presentatie weer anders.’ 

Over Pillow Tent

Pillow Tent is ook ontstaan als oplossing van zo’n probleem, vertelt Lambert. ‘Ik werk vaak alleen, en ik maak graag grote installaties. Daarom ben ik op een gegeven moment alleen de huid gaan maken: het zichtbare deel, zonder inhoud.’ Zo ontstond zo’n 10 jaar geleden de eerste Pillow Tent.   

Op het plein van het museum staat de nieuwste versie van Lambert’s Pillow Tent. Opblaasbare kussens vormen samen een ruimte waar je in mag kruipen. Over de vorm is meegedacht door de kinderambassadeurs, die met ‘kussens’ van gekleurde klei een model maakten. Lambert: ‘Het is ontzettend leuk om met kinderen te kijken naar het materiaal en de mogelijkheden, mee te gaan in hun beleving. Ze zijn gaan bouwen, stapelen, allerlei ideeën kwamen op, zelfs een hele bult. En uit al die vormen, hoe haal je daar dan het uiteindelijke ontwerp uit?’  

Het resultaat zie je op het museumplein. 

Beeldcredits: Djana Djordjevic en Sabine Metz

Kinderambassadeurs

Lambert heeft aan deze Pillow Tent gewerkt met Fenna, Myrthe en Naomi.

>