Druktemakers Jonas Vorwerk

Druktemakers

Jonas Vorwerk

Jonas Vorwerk is een multimedia kunstenaar. Voor hem is de interactie van bezoekers met het kunstwerk, en van bezoekers onderling, heel belangrijk. Je kunt zijn werk meemaken op (internationale) festivals en evenementen. Jonas studeerde aan de Willem de Kooning Art Academy. Druk jij tijdens Druktemakers op de knoppen van zijn Lightbox Sequencer?

Toegankelijk maken 

‘Ik wil mijn eigen enthousiasme voor systemen – vooral op gebied van geluid – graag toegankelijk maken voor een groot publiek. Dat uitgangspunt is vaak het begin van mijn werk,’ vertelt Jonas. ‘En daarbij stimuleer ik het liefst een soort creatieve samenwerking; dat bezoekers samen ter plekke uitvinden hoe iets werkt.  

Over de Lightbox Sequencer

De Lightbox Sequencer is een interactieve audiovisuele installatie die door een spel van licht en geluid het publiek uitnodigt om de basis van de hedendaagse elektronische muziek te ontdekken. Het is een eerbetoon aan de sequencer, die tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste elementen in de hedendaagse elektronische muziek is.  

De audiovisuele installatie is gemonteerd aan de muur en bestaat uit een zestal aantal objecten waarin verlichting is verwerkt. Op deze objecten zitten drukknoppen, draaiknoppen en infrarood afstand sensoren. Wanneer een bezoeker een knop bedient ontstaat er direct een ritme. Hierdoor heeft de bezoeker de controle over het geluid in de ruimte en verschijnt er een mooi licht schouwspel.  

Hoe werkt de Lightbox Sequencer?  

Aan de muur hangen lichtbakken vol met knopjes. Deze lichtbakken doen verder niets. Maar knopjes zijn om op te drukken, toch? Probeer het maar. Direct licht een segment van de lichtbak op en gaat er een soort looplicht lopen. Waar het segment oplicht, klinkt er een geluid. Dit nodigt direct uit om ook de andere lichtbakken uit te proberen, of niet? Dan zul je ook ontdekken dat er bij elke lichtbak een ander geluid te horen is. Tevens wordt zo de muziek automatisch opgebouwd. Verder zitten er draaiknoppen onder op de lichtbakken. Hiermee verwissel je het geluidsfragment dat de lichtbak afspeelt. Wanneer je stopt met bedienen gaat de installatie stap voor stap langzaam uit, met automatisch ook een afbouw van de muziek. 

Beeldcredits: Djana Djordjevic en Sabine Metz

Kinderambassadeurs

De geluiden die je hoort zijn door kinderambassadeurs Olivia en Tirza opgenomen in het museum. Ook hebben ze meegedacht over de juiste hoogte voor de installatie.  

>