Druktemakers Jelle Mastenbroek

Druktemakers

Jelle Mastenbroek

Jelle Mastenbroek studeerde in 2012 af aan de Design Academy Eindhoven. Hij is gefascineerd door stereotypes en onderzoekt met zijn kunst hoe we daar een nieuwe betekenis aan kunnen geven. Door zijn gebruik van humor en storytelling functioneert zijn werk als spiegel voor de samenleving, en kan het hopelijk zelfs verandering teweegbrengen. Probeer tijdens Druktemakers zijn Data Orchestra - bovenin de Kasteeltoren - maar eens uit.   

Over Data Orchestra

Jelle presenteert tijdens Druktemakers de installatie Data Orchestra. Hiermee kaart de kunstenaar het delen van persoonlijke data op internet en privacy aan. In de bovenste kamer van de kasteeltoren staat een scanner, waar bezoekers een bankpas, OV-kaart of ander pasje (als er maar een chip in zit) voor kunnen houden. Op basis van die persoonlijke gegevens beginnen allerlei voorwerpen in de ruimte een concert uit te voeren. Maar niet iedereen realiseert zich wat hij of zij zojuist heeft weggegeven…   

Beeldcredits: Djana Djordjevic en Sabine Metz

Kinderambassadeurs

Voor deze versie van Data Orchestra liet Jelle zich inspireren door de geschiedenis van de stad IJsselstein en de Kasteeltoren, waarin hij exposeert. Zijn kinderambassadeurs, Evi en Mila, kwamen met de suggestie om de kleuren van IJsselstein als uitgangspunt te nemen: zwart en geel. Samen bezochten ze kringloopwinkel Snuffelhoek IJsselstein, en kozen gele en zwarte voorwerpen uit. Deze uiteenlopende objecten, passend bij de omgeving van de kasteeltoren, verzorgen tijdens Druktemakers een prachtige soundscape in de torenkamer.   


Waar vind je Data Orchestra?

In de IJsselsteinse Kasteeltoren, zie hieronder op de kaart.


>