De Kajuit | Frans van Veen

De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdgeest van de jaren '80

Frans van Veen

Toelourenc Matinal | Olieverf op doek

Frans van Veen bouwt zijn werk op vanuit primaire en secundaire kleuren. Op een doek verwerkt hij kleine veegjes roze, groen en violet, waardoor op afstand een virtuoos geheel ontstaat. Zijn schilderijen, vanaf een berg waargenomen, laten evenals zijn spontane pastels en schilderingen uit de Provence kleurnuances in streepjes en pointillisme zien. Nergens laat hij deze kleurnuances in elkaar overlopen. 

Als echte plein air schilder legt hij buiten in de natuur de heftigheid van het moment vast in pastels, “sur le motif”, zoals Cézanne zei. In deze pastels verbeeldt hij het landschap op zijn eigen impressionistische wijze. Door het vele tekenen van de natuur evolueerde het werk van Van Veen door de jaren heen, van louter realisme naar zijn huidige, lyrische manier van werken. In de expressieve olieverven geeft hij de natuurbeleving een extra dimensie door middel van een krachtige verftoets.

Inspiratie

Ik ben gelukkig als ik in de natuur ben en dat wil ik in met alle kracht van mijn handschrift tonen. Bij het schilderen in mijn atelier gebruik ik de pastels als uitgangspunt. Dan is de verbeelding van het landschap niet meer het eerste doel. Dan wil ik het grote avontuur aangaan van het schilderen zèlf. Schilderend wil ik dan vertellen over het schilderen. Ik vertel dan met verf, de kleuren zijn mijn woorden. Luid en duidelijk wil ik spreken, heldere kleuren gebruik ik dus, in een nadrukkelijk en enthousiast schildergebaar.

>