mens maakt landschap maakt mens
Fototentoonstelling van archiefmateriaal uit het Groene Hart
Het Groene Hart is het oer-cultuurlandschap van Nederland. De ontginning en het in cultuur brengen van het gebied, meer dan duizend jaar geleden, ging echter niet zonder slag of stoot.
Deze fotoserie maakt onderdeel uit van de tentoonstelling mens maakt landschap maakt mens. De beelden laten zien hoe mensen op verschillende plekken in het Groene Hart door het landschap werden gedomineerd of er juist gebruik van maakten. Wat zegt de huidige omgang met die unieke landschap over onszelf? Deze vraag staat centraal binnen de expositie, die loopt tot en met 25 september 2022 in Museum IJsselstein.
Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met het Regionaal Historisch centrum Rijnstreek en Lopikerwaard in Woerden, het Streekarchief Midden Holland in Gouda, het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn en Historische Kring IJsselstein.
Archiefbeeld 1
Afkomstig van: Streekarchief Midden-Holland, Gouda
Verzakte trambaan Gouda – Schoonhoven ter hoogte van Goejanverwelledijk, 1911
Toen deze foto genomen werd, in 1911, had er nog nooit een tram gereden over deze spoorlijn vanwege de slechte bodemgesteldheid in de Krimpenerwaard. Met de aanleg van de verbinding tussen Gouda en Schoonhoven was echter al in 1902 begonnen. Het duurde tot 2013 alvorens de eerste stoomtram ging rijden op het tracé.