Alina Lupu

Alina Lupu | onbezoldigd/onbevreesd en Stadsmuseum

Alina Lupu (1985, RO) is een postconceptuele kunstenaar met een interesse in de onzekere leef- en werkomstandigheden van zowel kunstenaars als arbeiders. De twee werken die Lupu maakte voor de tentoonstelling – onbezoldigd/ onbevreesd (2021) en Stadsmuseum (2021) – zijn opgedragen aan het grotendeels onbezoldigde personeel van Museum IJsselstein en verwijzen naar de identiteit van het museum in transitie.

Stadsmuseum

Voor de tentoonstelling verdiepte Lupu zich door middel van gesprekken in de structuur en organisatiegeschiedenis van Museum IJsselstein. Ze interviewde de huidige directeur, Bert Murk, en volgde de overgang van het museum van volledig eigendom van de stad tot haar nieuwste en huidige versie: onafhankelijk van het bestuur van de stad, maar nog steeds gesubsidieerd door de stad – ondanks het leed van de beruchte bezuinigingen op de cultuursector in 2012.

onbezoldigd/onbevreesd

Het museum is afhankelijk van een groot aantal vrijwilligers – 77 mensen werken onbetaald, van hosts en technische assistentie tot de grafisch ontwerper – en heeft als bijzonderheid een directeur die zichzelf positioneert als “onbezoldigd en onbevreesd”. Lupu's bijdragen bestaan uit een reeks spelden die aan het vrijwilligerspersoneel worden geschonken en een overlapping van de laatste twee visuele identiteiten van het museum. 

Bert voor het Stadsmuseum

In 2012 werd het oude Stadsmuseum, onder leiding van Bert Murk, Museum IJsselstein | Foto: Ricardo Smit

>