Vredeswapens

mei 11

Vredeswapens 

te zien in Bibliotheek IJsselstein

Vredeswapens

Christa de Jong studeert aan de HKU. In 2019 ontwikkelde zij tijdens haar stage een bijzonder project voor middelbare scholieren: Maak een vredeswapen. Het resultaat is tot en met vrijdag 31 juli te zien in de Lek & IJssel bibliotheek te IJsselstein. 

Lesbrief Vredeswapens

Een wapen is een middel om mee te dreigen en te doden. Wellicht om groter onrecht te voorkomen, maar toch: wapens doden. Een vredeswapen doet het helemaal anders. Is het dan nog wel een wapen? 

Met deze gedachten in het achterhoofd gaan scholieren CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) aan de slag als ze de Lesbrief Maak een vredeswapen hebben doorgenomen. 

Christa de Jong is derdejaars student Fine Art And Design In Education aan de HKU. Ze bedacht het Vredeswapen-project tijdens haar stage in een VWO 2 klas. Hiervoor deed ze uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen wapens en jongeren. Zo kwam een eigenzinnige lessenserie tot stand.

Er ontstonden zulke bijzondere kunstwerken, dat het project op meerdere manieren een vervolg kreeg. Christa ontving een prijs voor de vormgeving en maakte voor Stichting Vredeseducatie een Lesbrief, bedoeld voor CKV en andere kunstvakken in het voortgezet onderwijs en jeugd- en jongerenwerk. Nieuwsgierig naar het lesmateriaal? Download de Lesbrief.


Inspiratie voor leerlingen uit de Lesbrief Maak een vredeswapen

Te zien in Bibliotheek IJsselstein

Een derde manier waarop Christa's project in de schijnwerpers wordt gezet, is de tentoonstelling van vredeswapens door het hele land. In samenwerking met Stichting Vredeseducatie worden de kunstwerken van Christa en enkele leerlingen geëxposeerd in musea, bibliotheken en gemeentehuizen. Museum IJsselstein heeft, op locatie bij de bibliotheek, de primeur van deze landelijke tour. 

De vredeswapens sluiten zowel goed aan bij onze huidige expositie Bezet & Vrij, als bij de zomertentoonstelling Empathie | Geen mens is een eiland. De kunstwerken van Maak een vredeswapen zijn te zien tot en met vrijdag 31 juli. Een entreekaartje is niet nodig, we vragen je echter wel de richtlijnen en aanwijzingen van Bibliotheek IJsselstein op te volgen. Klik hier voor informatie en openingstijden. 

Vredeswapens van Christa de Jong en leerlingen 

Vredeswapens

Kom je ook naar het museum voor bijvoorbeeld Ongetemd, toekomstbeelden van mens en natuur en historische vondsten in onze collectie? Reserveer je bezoek hier

>