Verzamelde Mazen – Collective Loopholes

jan 28

Te zien geweest

Van 5 juni t/m 21 november 2021 

Museumcollectie door de ogen van kunstenaars

Verzamelde Mazen - Collective Loopholes 

5 juni t/m 21 november 2021

De tentoonstelling Verzamelde Mazen – Collective Loopholes onderzoekt op een even zo speelse als serieuze manier verschillende kanten van Museum IJsselstein en haar collectie van IJsselsteins erfgoed. 

We kennen musea als instituten die verwerven, behouden, onderzoeken en presenteren. Ze verzamelen en verzamelen, en hun verzameling groeit en breidt zich in de loop van de tijd uit. Maar hoe komt een museum eigenlijk tot een collectie, wie onderhoudt deze collectie en wie vult deze aan? En als musea maar een fractie van hun collectie kunnen laten zien, waar wordt de rest dan bewaard? Is alles dat in een museum wordt bewaard automatisch een collectiestuk? Hoeveel plicht heeft een museum om ‘het echte’ verhaal te vertellen en wat is hierin de rol van fictie? 

De deelnemende kunstenaars nemen allen hun eigen weg op zoek naar hun ingang tot het museum. In sommige gevallen banen zij zich letterlijk een weg door de ramen van het museum, of proberen zij lacunes in de collectie op te vullen om zichzelf zo tot (tijdelijk) onderdeel van de geschiedenis van IJsselstein te maken. En als iets eenmaal onderdeel is van een museumcollectie, kun je er als museum dan nog vanaf komen? Andere kunstenaars benadrukken de verschillende tijdsstromen die in een museum samenvallen: de relatieve logheid van een instituut tegenover de relatieve vluchtigheid van een bezoek. Het kloppende, op sommige plekken wat stoffige hart van dit collectie-onderzoek bevindt zich midden in het museum, vanuit waar de verschillende kunstwerken zich uitbreiden zowel binnen als buiten het museum. Lange tijd aan het zicht onttrokken collectiestukken vinden zich terug in de tijdelijkheid van een postercampagne, en fictieve verhalen verspreiden zich al fluisterend een weg door de stad. 

Verzamelde Mazen - Collective Loopholes: de kunstenaars
Klik op de afbeelding voor meer informatie over de betreffende kunstenaar

Met een klik op de foto's hieronder vind je een profieltekst en beschrijving van het werk van de kunstenaar. 

Caz Egelie | Verzamelde Mazen - Collective Loopholes

Caz Egelie | foto: Bo Bannink

Bert voor het Stadsmuseum

Alina Lupu | Onbezoldigd en onbevreesd directeur Bert Murk voor - destijds - Stadsmuseum IJsselstein. Foto: Ricardo Smit 

Verschillende systemen binnen het museum

Deze tentoonstelling is een vervolg op het project Proposition 2: Making a Salad - onderdeel van Empathie | Geen mens is een eiland - waarbij kunstenaars met hun eigen werk reageerden op de collectiepresentatie van het museum. In Verzamelde Mazen – Collective Loopholes nemen de kunstenaars de verschillende stromen en systemen binnen het gebouw verder onder de loep. 

Verzamelde Mazen – Collective Loopholes is een samenwerking tussen Caz Egelie, Tim Hollander, Zwaantje Kurpershoek, Alina Lupu, Ruben Planting, Lisa Sudhibhasilp, Martha Thissen en Samantha Vlaming.

Lisa Sudhibhasilp | Timepieces

Collectiestuk zoekt huis

Wil jij ook zo'n poster? Klik door!

Ook te zien: raamvertelling Kasteelheren, met buitenexposities

Gelijktijdig met het project Verzamelde Mazen - Collective Loopholes is de tentoonstelling Kasteelheren te zien, met buitenexposities in het Kronenburgplantsoen (met aandacht voor de bijzondere Pasqualinitoren!) en Molenplantsoen, en kunstenaar Wim van Sijl toont in Coal.2 (een satellietlocatie van het museumwerk van Henk de Rooij. Deze expositie is 24/7 te bekijken in Coal.2 etalage aan de Walkade, om de hoek van het museum.    

Naar de webpagina over de Kasteelheren 

>