Sweet Sweat – De Onkruidenier

apr 28

Sweet Sweat

De Onkruidenier - Ongetemd

Sweet Sweat

Een project van de Onkruidenier in het kader van Ongetemd 


Kunstenaarscollectief de Onkruidenier bestaat uit Ronald Boer, Jonmar van Vlijmen en Rosanne van Wijk. Zij onderzoeken transformaties in de natuur en (daaruit volgend) de potentie van de mens om te evolueren. Hun kunstwerken komen vaak tot stand door veldwerk, bij voorkeur samen met lokale bewoners. Want zo komen de verhalen en geschiedenissen boven water, die essentieel zijn om de relaties tussen mens en natuur te begrijpen.  

In het kader van Ongetemd - Toekomstbeelden van mens en natuur is de Onkruidenier vanaf maart op zoek naar sporen van de zee in en rondom IJsselstein. De zee, in het hart van Nederland? IJsselstein zelf ligt redelijk hoog - gemiddeld 1 á 2 meter boven N.A.P. maar het omliggende landschap zou volledig onder water staan als de zeedijk en duinen ons niet beschermen. Inwoners van IJsselstein worden nauw betrokken bij dit onderzoek, waarvoor de Onkruidenier zo’n 8 maanden uittrektSweet Sweat als kunstwerk zal gaandeweg ontstaan en uitbreiden. 

De Peilwachter

Voor de tentoonstelling Empathie | Geen mens is een eiland maakte de Onkruidenier nieuw werk, dat naadloos aansluit op hun zoektocht naar de zee in Sweet Sweat. De Peilwachter is geïnspireerd op het schilderij van Jan Weissenbruch, De IJsselpoort van de stad IJsselstein. Deze installatie staat op dezelfde plek: het Bolwerk, onder het welbekende brandspuithuisje.  

Lees hier meer over De Peilwachter >>

Sweet Sweat in Museum IJsselstein (2020). Foto's: Alex van Empel

Video's

MIJ conservatoren Nikkie Herberigs en Amy Stenvert interviewden Ronald, Jonmar en Rosanne via videoverbinding. Dit resulteerde in de onderstaande video's, waarin de Onkruidenier je als kijker meeneemt in hun belevingswereld. Waarom zijn ze bijvoorbeeld zo geïnspireerd door de zee en de mogelijkheden van kalk? 

In de eerste video leer je De Onkruidenier beter kennen. Hoe ontmoetten zij elkaar? Wat zijn ze met Sweet Sweat van plan in IJsselstein? 
In de tweede video vertellen ze over de boeken die hen inspireren tot de kunstwerken die ze maken.   

De zee in IJsselstein

Misschien is de zee wel dichterbij dan je denkt. In het artikel Een Zoektocht naar de zee in IJsselstein lees je daar meer over. Zo kwam de Onkruidenier al vrij snel in aanraking met dit prachtige schilderij van Weissenbruch: De IJsselpoort van de stad IJsselstein.  

>