Ongetemd – Toekomstbeelden van mens en natuur

feb 14

Actueel

vanaf 7 maart te zien bij mij

Ongetemd

Toekomstbeelden van mens en natuur

7 maart 2020 geopend

Op 7 maart opende de nieuwe expostie, Ongetemd - Toekomstbeelden van mens en natuur. Laat natuur zich temmen? Museum IJsselstein onderzoekt dat in deze tentoonstelling. 

Werken van de deelnemende kunstenaars verleggen je blik, en zetten de – vaak ongemakkelijke – omgang van de mens en zijn omgeving in een ander perspectief.


Foto: still Maple Tree, Inge Meijer

MIJ tijdelijk gesloten

De actualiteit haalde ons in: in de week na de opening bleken gedegen maatregelen in de Covid-19 uitbraak noodzakelijk. MIJ sloot uit voorzorg haar deuren, net als andere culturele instellingen, sportclubs en (inmiddels ook) scholen in het land.

We maken een turbulente periode mee. Voor iedereen is het dagelijks leven in korte tijd compleet veranderd. Veel van ons zoeken afleiding, inspiratie en nieuwe invalshoeken. Precies wat kunst kan bieden.  

In de tijd dat het museum gesloten is brengen wij kunstwerken en kunstenaars online naar je toe. Beleef Ongetemd online op deze pagina. En volg MIJ bijvoorbeeld op Facebook of Instagram

Over Ongetemd 

Regelmatig wordt er over cultuur en natuur geschreven als twee entiteiten die lijnrecht tegenover elkaar staan. Vooral in een van oudsher aangeharkt land als Nederland. Zo probeert de mens tot op de dag van vandaag de natuur te beïnvloeden, temmen, inperken en naar haar hand zetten. Maar laat de natuur dat wel toe? Misschien laat zij zich wel nooit volledig beheersen. 

Cultuur en natuur zijn geen tegenpolen. Ieder mensenleven is onlosmakelijk met beide aspecten verbonden. Hoe ziet de (nabije) toekomst eruit? Ongetemd verlegt je blik van binnen naar buiten; waar de mens aanstichter is van klimaatverandering, maar tegelijkertijd ook merkt dat niet alles even maakbaar is.    


Deelnemende kunstenaars: 

Elspeth DiederixTanja Engelberts, Ienke KasteleinInge MeijerNaomi Mitsuko MakkelieDe OnkruidenierJohan Rijpma en Koen Taselaar   

Sweet Sweat

In het kader van Ongetemd werkt De Onkruidenier (Ronald Boer, Jonmar van Vlijmen en Rosanne van Wijk) de komende tijd aan een heel bijzonder project: Sweet Sweat. De Onkruidenier gaat in samenwerking met MIJ op zoek naar sporen van de zee in en rondom IJsselstein. De zee, in het hart van Nederland? IJsselstein zelf ligt redelijk hoog - gemiddeld 1 á 2 meter boven N.A.P. maar het omliggende landschap zou volledig onder water staan als de zeedijk en duinen ons niet beschermen. Inwoners van IJsselstein worden nauw betrokken bij dit onderzoek, waarvoor de Onkruidenier zo’n 8 maanden uittrektSweet Sweat als kunstwerk zal gaandeweg ontstaan en uitbreiden. 

Kindermuseum

Zowel scholen als musea zijn gesloten. MIJ bedacht iets leuks voor alle kinderen die hun creativiteit thuis uiten: het Kindermuseum. Lees gauw verder via de link of Club MIJ, doe inspiratie op en stuur een foto van jouw mooiste kunstwerk met je naam en leeftijd naar floor.snijders@museumijsselstein.nl. Dan ben je binnenkort te zien in de online tentoonstelling van het museum. 

​Wandelen als Kunst

[Uitgesteld] Eveneens speciaal voor Ongetemd organiseert kunstenaar Ienke Kastelein een aantal themawandelingen in en rond IJsselstein: Wandelen als Kunst. Meer informatie over haar wandelingen met gasten als gids (Hans van Lunteren, Nikos Doulos, Wim van Sijl) en workshops Zintuiglijk wandelen vind je hier

Weggeefgroen en stekjesvensterbank​

[Uitgesteld] Tijdens Ongetemd fungeert MIJ als plantenasiel: breng of haal gratis een plant, of koop een inheems stekje voor slechts €0,50! Wil je meer weten over Weggeefgroen en onze stekjesvensterbank? Hier vind je meer informatie. 

Nog meer activiteiten

[Uitgesteld] De tentoonstelling Ongetemd wordt omlijst door zo'n 20 activiteiten. We vertonen relevante films, er zijn dansworkshops en er is een interactieve thema avond. Bekijk het complete overzicht en ontdek wat er bij MIJ te doen is!  

>