Ongetemd | Toekomstbeelden van mens en natuur

feb 14

Archief

7 maart - 30 augustus 2020

Ongetemd

Toekomstbeelden van mens en natuur

Was te zien van 7 maart tot en met 30 augustus 2020

In de tentoonstelling Ongetemd | Toekomstbeelden van mens en natuur stelde Museum IJsselstein deze vraag centraal: laat natuur zich temmen?  

Werken van de deelnemende kunstenaars verleggen je blik, en zetten de – vaak ongemakkelijke – omgang van de mens en zijn omgeving in een ander perspectief.


Foto: still Maple Tree, Inge Meijer

MIJ (was) tijdelijk gesloten

In de week na de opening bleken gedegen maatregelen in de Covid-19 uitbraak noodzakelijk. Van halverwege maart tot 1 juni zijn de Nederlandse musea gesloten. In de tijd dat het museum gesloten was brachten wij kunstwerken en kunstenaars online naar je toe. Beleef Ongetemd online op deze pagina. 

Over Ongetemd 

Regelmatig wordt er over cultuur en natuur geschreven als twee entiteiten die lijnrecht tegenover elkaar staan. Vooral in een van oudsher aangeharkt land als Nederland. Zo probeert de mens tot op de dag van vandaag de natuur te beïnvloeden, temmen, inperken en naar haar hand zetten. Maar laat de natuur dat wel toe? Misschien laat zij zich wel nooit volledig beheersen. 

Cultuur en natuur zijn geen tegenpolen. Ieder mensenleven is onlosmakelijk met beide aspecten verbonden. Hoe ziet de (nabije) toekomst eruit? Ongetemd verlegt je blik van binnen naar buiten; waar de mens aanstichter is van klimaatverandering, maar tegelijkertijd ook merkt dat niet alles even maakbaar is.    


Deelnemende kunstenaars: 

Elspeth DiederixTanja Engelberts, Ienke KasteleinInge MeijerNaomi Mitsuko MakkelieDe OnkruidenierJohan Rijpma en Koen Taselaar   

Sweet Sweat

In het kader van Ongetemd werkt De Onkruidenier (Ronald Boer, Jonmar van Vlijmen en Rosanne van Wijk) de komende tijd aan een heel bijzonder project: Sweet Sweat. Op deze pagina leer je het kunstenaarscollectief kennen en vertellen ze over Sweet Sweat. Doe mee aan hun zoektocht naar de zee in IJssesltein. 

Wandelen als Kunst

Eveneens speciaal voor Ongetemd organiseert kunstenaar Ienke Kastelein een aantal themawandelingen in en rond IJsselstein: Wandelen als Kunst. Meer informatie over haar wandelingen met gasten als gids (Hans van Lunteren, Nikos Doulos, Wim van Sijl) en workshops Zintuiglijk wandelen vind je hier

Weggeefgroen en stekjesvensterbank

Tijdens Ongetemd fungeert MIJ als plantenasiel: breng of haal gratis een plant, of koop een inheems stekje voor slechts €0,50! Wil je meer weten over Weggeefgroen en onze stekjesvensterbank? Hier vind je meer informatie. 

Nog meer activiteiten

[Uitgesteld] De tentoonstelling Ongetemd wordt omlijst door zo'n 20 activiteiten. We vertonen relevante films, er zijn dansworkshops en er is een interactieve thema avond. Bekijk het complete overzicht en ontdek wat er bij MIJ te doen is!  

>