Mens maakt landschap maakt mens

apr 04
Mens maakt landschap Niels Stomps | Waterlanders

mens maakt landschap maakt mens

over het Groene Hart

mens maakt landschap maakt mens: een crossmediaal kunstproject over het Groene Hart 
logo MMLMM

16 juli t/m 25 september 2022

Een tentoonstelling over cultuurlandschap en identiteitsvorming

Het Groene Hart, hét ‘oer-cultuurlandschap’ van Nederland. Een baken van rust in de drukke Randstad-metropool, toch? Maar het Groene Hart verrommelt en brokkelt stukje bij beetje af. Het voortbestaan van dit unieke landelijke gebied ligt door allerlei bestuurlijke en planmatige ontwikkelingen van de laatste decennia voortdurend onder vuur.  

Wat zegt deze huidige omgang met dit unieke - en in 1000 jaar zorgvuldig gevormde - landschap over onszelf en onze huidige identiteit? Deze vraag staat centraal binnen het project mens maakt landschap maakt mens. 

Hoewel het gebied letterlijk in het hart van de Randstad ligt krijgt het amper aandacht. Daarnaast is het nog maar de vraag of dit unieke landelijke gebied – gezien de bestuurlijke en planmatige ontwikkelingen van de laatste decennia – nog toekomst heeft. Zal er door komende generaties nog wel gesproken zal worden over Het Groene Hart? Tegelijkertijd liggen er grote uitdagingen voor de langere termijn. Daarom initiëren Arnold Hoogerwerf en Dennis l'Ami met verschillende kunstenaars en andere partners een samenwerking rondom de geschiedenis en mogelijke toekomst van het Groene Hart. 

Zomertentoonstelling 2022

Voor de tentoonstelling selecteerden twee gastcuratoren, onderzoeksjournalist Dennis l’Ami en mediakunstenaar Arnold Hoogerwerf, in samenwerking met conservator Amy Stenvert van Museum IJsselstein een reeks werken van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars en fotografen. Een aantal van hen maakt speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk. Zij spraken daarnaast met diverse experts en integreerden die kennis in het project. Zodoende benadert mens maakt landschap maakt mens het Groene Hart-vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken: kunst, wetenschap, archiefmateriaal, ruimtelijke ordening en planologie. De tentoonstellingsmakers nodigen bezoekers en andere geïnteresseerden uit om zich onder te dompelen in deze perspectieven, om mee te denken en in gesprek te gaan over de toekomst van het Groene Hart. 

De tentoonstelling is tussen 16 juli en 25 september 2022 te zien bij Museum IJsselstein. Het project omvat naast de tentoonstelling een randprogramma bestaande uit lezingen, een ‘dialoogdiner’ en wandelingen. Het is de eerste publieke manifestatie van een langer lopend onderzoeksproject, waarin onderzoeksjournalist l’Ami en interdisciplinair kunstenaar Hoogerwerf onder dezelfde noemer de wederkerige relatie tussen cultuurlandschap en identiteitsvorming onderzoeken.

Aan deze tentoonstelling werken mee: 

Nieuw werk van:
Dennis l'Ami en Arnold Hoogerwerf, Wumen Ghua, PolakVanBekkum en Niels Stomps.

Verder is er werk te zien van: 
Jeroen JongeleenEllen Kooi, Jannes Linders, Inge Meijer en Rudi van de Wint

Daarnaast te zien:
een selectie unieke historische foto’s uit de verschillende streekarchieven binnen Het Groene Hart. Ook Lokaal in 't Lokaal sluit aan op het thema met werk van Harm Tersteeg (16 juli t/m 21 augustus) en Jeroen Komen (24 augustus t/m 25 september).

Mens maakt landschap PolakVanBekkum | Graaschoreografieën

PolakVanBekkum | Graaschoreografieën 

Mens maakt landschap Niels Stomps | Waterlanders

Niels Stomps | Confluence

Mens maakt landschap Wumen Ghua | It is another river that I seek

Wumen Ghua | It is another river that I seek

Turfbaggeraar Nieuwkoopse Plas, SMH

Archiefbeeld uit Gouda | Project Dennis l’Ami en Arnold Hoogerwerf

T/m 3 juli was te zien: Verwantschap

>