Do for love

sep 30

Archief | Was te zien t/m 14 februari 2024
Do For Love | Een tentoonstelling over liefde, strijd, bescherming en opoffering

Hoe ver zijn we bereid te gaan voor wat ons lief is? Die vraag staat centraal in Do For Love. Het vertrekpunt van de tentoonstelling ligt dicht bij huis: de IJsselsteinse heldin Vrouwe Bertha vormde de inspiratie. Hedendaagse kunstenaars tonen hun visie op de thema’s liefde, strijd, bescherming en opoffering. 

Over Do For Love

Vrouwe Bertha, voluit Bertha van Heukelom, speelde een sleutelrol in de verdediging van Kasteel IJsselstein in 1296. Ze deed dat terwijl haar man gevangen was genomen in Culemborg. In de verhalen rondom Bertha (en dat zijn er niet zoveel, want de nadruk ligt vooral op de positie van haar man, verrassing!) ligt een sterke nadruk op de strijd die ze geleverd heeft. 

Vrouwe Bertha van Heukelom bij de Kasteeltoren | Foto: Jelle Draper

Voor de tentoonstelling wordt dit roemruchte verleden gekoppeld aan het heden in de context van liefde: wat doen we om huis en haard te beschermen? Welke offers brengen we daarbij? Wat doen we voor de liefde en onze geliefden? En wat laten we? Hoe ver zijn we bereid te gaan voor wat ons aan het hart gaat?   

Deelnemende kunstenaars

Daarnaast zal, vanwege onze inspiratiebron Vrouwe Bertha, ook het werk dat Ernesto Lemke maakte voor kindertentoonstelling Druktemakers te zien blijven.

Speciaal project: Fierce
Fotograaf Bernadetde Prins en maker/ontwerper/stylist/storyteller 
Franka van de Ven portretteerden voor hun fotoproject Fierce zeven Oekraïense vrouwen die momenteel in IJsselstein wonen.
Klik door voor meer informatie >>  


>