Do for love

nov 18
30 september 2023 - 14 januari 2024

Do for love

Een tentoonstelling over liefde, strijd, bescherming en opoffering

Universele waarden staan centraal in Do For Love. Hoe ver zijn we bereid te gaan voor wat ons lief is? Het vertrekpunt van de tentoonstelling ligt dicht bij huis: de IJsselsteinse heldin Vrouwe Bertha vormde de inspiratie. Hedendaagse kunstenaars tonen hun visie op de thema’s liefde, strijd, bescherming en opoffering. 

Daisy Madden-Wells | Shuttle Tablet I & II (pair)

Over Do for love

Vrouwe Bertha, voluit Bertha van Heukelom, speelde een sleutelrol in de verdediging van Kasteel IJsselstein in 1296. Ze deed dat terwijl haar man gevangen was genomen in Culemborg. In de verhalen rondom Bertha (en dat zijn er niet zoveel, want de nadruk ligt vooral op de positie van haar man, verrassing!) ligt een sterke nadruk op de strijd die ze geleverd heeft. Voor de tentoonstelling wordt het roemruchte verleden gekoppeld aan het heden in de context van liefde: wat doen we om huis en haard te beschermen? Welke offers brengen we daarbij? Wat doen we voor de liefde en onze geliefden? En wat laten we? Hoe ver zijn we bereid te gaan voor wat ons aan het hart gaat?   

Vrouwe Bertha van Heukelom bij de Kasteeltoren | Foto: Jelle Draper

Deelnemende kunstenaars

Marian Genet
Ischa Kempka
Shani Leseman
Isa van Lier
Daisy Madden-Wells
Maria Roosen
Efrat Zehavi

Daarnaast zal, vanwege onze inspiratiebron Vrouwe Bertha, ook het werk dat Ernesto Lemke maakte voor kindertentoonstelling Druktemakers te zien blijven.

Speciaal project: FIERCE
Fotograaf Bernadetde Prins en maker/ontwerper/stylist/storyteller Franka van de Ven portretteerden voor hun project FIERCE zeven Oekraïense vrouwen die momenteel in IJsselstein wonen.   


Opening

De tentoonstelling Do for Love zal vanaf zaterdag 30 september te zien zijn. We vieren de opening op zaterdag 7 oktober. 

>