De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdgeest van de 80’s

dec 15
Nu te zien

De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdgeest van de jaren '80

Neem je ook een duik in de recente geschiedenis? Het pand waar nu Museum IJsselstein gevestigd is, deed van pakweg 1973 - 1987 dienst als jeugdsoos De Kajuit. De tijdgeest en jongerencultuur van die periode nemen we graag onder de loep. Met aan de ene kant een terugblik op de gezelligheid en het thuisgevoel van De Kajuit, en aan de andere kant een rijke kunsttentoonstelling met werk van kunstenaars van dezelfde generatie.  

De vele levens van Walkade 2-4

Het gebouw op de foto hiernaast is ons huidige museumpand. Deze foto is uit de vroege jaren '80, toen jongerencentrum De Kajuit op Walkade 2-4 te IJsselstein gevestigd was. Het pand is ook een openbare school geweest, en was in de oorlogs- en wederopbouwjaren in gebruik als bonnenkantoor. 

In deze tentoonstelling blikken we terug op de jaren dat De Kajuit - en aan de andere zijde van het pand van ongeveer 1972 - 1976 ook Apocalyps - er gevestigd was. 

Archiefbeeld van De Kajuit, 1983. Met dank aan HKIJ 

Hoe was het ook weer?

Terug in de tijd

Met tentoonstelling De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdgeest van de jaren '80 richten we de schijnwerpers op de jongerencultuur van de genoemde periode. Wat betekende het om zo'n thuishonk te hebben? Welke muziek werd er gedraaid? Bier werd er niet getapt maar gewoon in flesjes geserveerd, hebben we al begrepen. Er was een Kajuit-krant en er werden zomerkampen, uitstapjes en allerlei activiteiten georganiseerd. Er heerste een groot gevoel van verbinding, van collectief. Wie stapt er mee terug in de tijd? In het Lokaal tref je vanaf maart 2024 een stukje van de sfeer van de late jaren '70, vroege jaren '80 aan.    

Kunst van generatiegenoten

Tegelijkertijd waren we bij het museum benieuwd: wat voor kunst zijn generatiegenoten van de Kajuitbezoekers gaan maken? Kunstenaars die in die periode op de kunstacademie zaten, hun afstudeerwerk maakten. Denk aan volop grafiek kunst uit de jaren '80 en '90: het knalt je tegemoet. Dit gedeelte van de tentoonstelling is samengesteld door kunstkenner Peter Jonkers. Op zaal zal werk te zien zijn van kunstenaars als Ad Arma, Barbara Broekman en vele anderen. Willem Verburg maakte zelfs speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk!

Klik hier voor het zaaloverzicht >>

Het affiche, met werk van Ad Arma, is ontworpen door Studio Jaap


Activiteiten

Tijdens deze tentoonstelling zijn er allerlei leuke activiteiten om echt de sfeer te proeven van de tijdgeest rond 1980! Voor jong en oud.

>> Klik hier voor het actuele overzicht

De nieuwe tentoonstelling is te zien van 2 maart t/m 2 juni 2024. Klik hier voor een leuke impressie van de opening!


>