Collectie Ooyevaar

mrt 04

Actueel

Nu te zien bij MIJ 

Collectie Ooyevaar

Museum IJsselstein toont vanaf 7 maart de archeologische collectie van Remy Ooyevaar
Reserveer je bezoek

Vanwege de maatregelen om de corona-uitbraak in te dammen is het reserveren van je museumbezoek is noodzakelijk. Ook als je met een Museumkaart komt. Als je ons bezoekersprotocol gelezen hebt, kun je hier je bezoek inplannen

Over Remy Ooyevaar

Bij veel IJsselsteiners is Remy Ooyevaar (1943-2018) bekend vanwege zijn archeologiezolder aan de Rietzangerlaan. Deze zolder, met door Remy Ooyevaar zelf gevonden voorwerpen is het resultaat van meer dan 40 jaar opgraven en verzamelen. Voorwerpen daterend uit de prehistorie, Romeinse tijd, middeleeuwen en later, werden nauwkeurig beschreven, gefotografeerd en waar mogelijk gerestaureerd. Met veel puzzelwerk werd met de scherven een pot, schaal of tegel gereconstrueerd. Eventueel werden ontbrekende stukken vervangen door gips, dat beschilderd werd, waarmee een voorwerp zijn oorspronkelijk voorkomen terugkreeg. 

Deze - zoals Remy Ooyevaar het zelf noemde - uit de hand gelopen hobby, die hij uitoefende naast zijn werk als planologisch onderzoeker, hield meer in dan alleen opgraven en verzamelen. Remy Ooyevaar was geïnteresseerd in de historische achtergronden, publiceerde daarover, maar maakte bijvoorbeeld ook een maquette van een inheemse boerderij uit de Romeinse tijdBovendien gaf hij lezingen en cursussen over archeologieZijn verzameling op de archeologiezolder kon tijdens open dagen en anders op afspraak worden bewonderdEn wie zelf een ‘schat ’gevonden had, kon bij hem terecht om deze te laten ‘taxeren’. 

Archeologische Werkgroep Zuidwest- Utrecht 

De door Remy Ooyevaar verzamelde voorwerpen waren afkomstig uit het gebied tussen Nieuwegein en Oudewater. Wanneer daar plannen waren voor woningbouw, de ontwikkeling van een industrieterreinhet aanleggen van trambaan of wegen en er werd vermoed dat zo’n terrein mogelijk van historisch belang kon zijn, kwam in overleg met de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, de Archeologische Werkgroep Zuidwest-Utrecht in actie. Deze werkgroep was in 1972 mede door Remy Ooyevaar opgericht naar aanleiding van plannen van de gemeente IJsselstein om te gaan bouwen in het gebied waar eerder de kapel van Eiteren gestaan moest hebben.  

Door de jaren heen is de werkgroep bij vele projecten betrokken geweest, waaronder in de Nieuwegeinse wijk Batau bij de opgravingen van een inheemse boerderij uit de Romeinse tijd en in Lopikerkapel bij de ontdekking van de Hofstede te Vliet, waar slechts een vreemde ronding in het landschap de aanleiding voor de opgravingen vormde. 

Na meer dan 40 jaar opgraven en verzamelen zette Remy Ooyevaar een punt achter zijn hobben zocht nieuwe eigenaren voor zijn collectie. Museum IJsselstein had al een aantal voorwerpen van hem in bruikleen, die te zien zijn in de historische presentatie ’t Straatje. Deze collectie is nu uitgebreid, door een deel van de verzameling van Remy Ooyevaar aan te kopen. 

Duizend jaar dobbelen: het pronkstuk van ons museum 

Een van de leukste voorwerpen die Remy Ooyevaar opgroef, is dit minuscule benen dobbelsteentje. Dat hij het vond is een klein wonder, want het is niet meer dan een halve kubieke centimeter groot. De dobbelsteen is al zo'n 700 jaar oud. Toch oogt het verrassend modern, met z’n strakke vlakken en mooi vormgegeven ogen. Het prikkelt de verbeelding. Van wie was het? Welke dobbelspellen speelde men ermee? Hoe is het verloren geraakt, en hoeveel eeuwen heeft het in de klei bij Eiteren gelegen? 

Dit pronkstuk is opgenomen in het overzicht van de Museumvereniging, bekijk het hier in hun eregalerij.  

>