Bezet en Vrij

apr 28

Bezet & Vrij

75 jaar bevrijding IJsselstein

Bezet & Vrij

Dit jaar vieren we dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. In de tentoonstelling Bezet & Vrij zie je IJsselstein vlak voor de bezetting in 1940, je maakt kennis met onze lokale oorlogshelden en beleeft de bevrijding in mei 1945. 

Er zijn steeds minder mensen die zelf de oorlog hebben meegemaakt. Voor een steeds grotere groep mensen lijkt vrijheid vanzelfsprekend. Dat is vrijheid uiteraard niet. Om dat te beseffen is het van belang dat we de verhalen van de oorlog - de verschrikkingen van de bezetting maar ook het opgeluchte feestvieren daarna - blijven vertellen. Gelukkig is er veel historisch materiaal bewaard gebleven. Museum IJsselstein toont dit, in samenwerking met de Historische Kring IJsselstein, in Bezet & VrijDe tentoonstelling is mede tot stand gekomen door bijdragen van de Oranjevereniging en het comité 75 jaar bevrijding IJsselstein.

 

Bezet en Vrij

De tentoonstelling Bezet & Vrij bestaat uit vier onderdelen, die t0t medio oktober 2020 te ervaren zijn.  

Bezet & Vrij | de Herinneringen

In de Herinneringen vertellen we een universeel verhaal aan de hand van historisch materiaal uit IJsselstein. De onzekerheid en angst, de helden en de verraders, de vlijmscherpe humor om het trauma de kop in te drukken: je ziet het leven van de mens in een oorlogssituatie. 

Veel van de objecten die in deze expositie te zien zijn - zoals een originele SS-vork - komen uit de verzameling van Bep Murk (geboren in IJsselstein, 1933). De tentoonstelling is vanaf nu te bekijken in het museum. 

De objectteksten lees je hier

Bezet & Vrij | de Expo 

De bordenexpositie in het Kronenburgplantsoen - die te zien was tot 18 september 2020 - bestond uit foto’s en verhalen van de bezetting en bevrijding van IJsselstein. Veel aandacht ging uit naar de IJsselsteinse oorlogshelden – zoals de jonge vliegenier Nico Steenbeek. Ook zijn het stadhuis en andere vertrouwde plekken in IJsselstein duidelijk te herkennen.

Bezet & Vrij – de Expo kun je nog wel online zien. Klik hier om de borden te bekijken. 

Bezet & Vrij | de Film 

Een zeer bijzonder document is de film Bezet & Vrij – Herinneringen 1940 – 1945. De film begint al in 1939, bij de bouw van ons welbekende zendercomplex. De bevrijding en de nadagen van de oorlog komen uitgebreid aan bod. 

Het beeldmateriaal is gefilmd door Nozema technicus G. Meij. IJsselsteiner Bep Murk (geboren in 1933) kreeg de 16 mm films ruim 60 jaar geleden, en heeft ze altijd bewaard. Nu is er van het materiaal voor het eerst een prachtige, 20 minuten durende compilatie gemaaktHerbert Ziher heeft met veel toewijding de montage verzorgd. Ook de muzikale omlijsting is van zijn hand.  

De film is exclusief hier te zien

Bezet & Vrij | de Tour 

De verhalen zijn ook te beluisteren, met dank aan Esther Wajer van Buro VerhaalKunst. Klik hier voor de Bezet en Vrij audiotour. 

>