Alles verandert, niets vergaat
10 jaar MIJ: Bert Murk slaat z'n vleugels uit
Een ode aan kunst, mens en samenleving - en vooral aan de (transformatieve!) kracht van verbeelding
Alles verandert, niets vergaat
4 december 2021 - 3 april 2022 (verlengd)
Met de tentoonstelling Alles verandert, niets vergaat vieren we, ter gelegenheid van het afscheid van directeur Bert Murk, de vele hoogtepunten van 10 jaar MIJ. Dat doen we met nieuw werk van favoriete kunstenaars en kunst uit Bert’s klassiek-moderne privécollectie.
Geen enkel ding in dit heelal, geloof me, gaat teloor, maar alles wisselt en vernieuwt. Men spreekt van een geboorte als er iets anders aanvangt dan er was, en sterven is ophouden met hetzelfde-zijn. En toch, het groot geheel blijft wel bestaan, al schuift er nog zoveel van hier naar daar.
Ovidius, Metamorfosen Boek XV 254-258, vertaling M. d'Hane-Scheltema (1993)

sven signe den hartogh, 2021

Alles verandert, niets vergaat | overview panoramazaal | foto: Mike Bink
Alles verandert, niets vergaat: 10 jaar Bert Murk
Alles verandert niets vergaat is een tentoonstelling ter gelegenheid van het afscheid van onze onbevreesde en onbezoldigde directeur Bert Murk. Tien jaar geleden moest het museum sluiten en, samen met velen, heeft hij het weer nieuw leven gegeven. Alles verandert niets vergaat gaat over dat alles met elkaar is verbonden, over transformatie, over bewustzijn, over hoop en vertrouwen.
In de tentoonstelling komt alles samen van wat wij als Museum IJsselstein de afgelopen tien jaar hebben geleerd. Namelijk de verbeelding van het samenspel tussen geschiedenis, erfgoed, kunst, mens en samenleving. De tentoonstelling is een niet-chronologisch labyrint door verleden, heden en toekomst.
Bij binnenkomst ervaar je misschien eerst chaos en verwarring. Maar na reflecteren, ervaren en voelen zal de bezoeker ritme en structuur ontdekken. En wie weet, geeft het de bezoeker een klein houvast voor een ander perspectief op onze planeet in het grote universum, en onderga je een transformatie.
Bekijk de MIJ Expo video bij Alles verandert, niets vergaat:
De kracht van de verbeelding
In het dagelijks leven zijn wij meer gewend geraakt aan de kracht van het gesproken en geschreven woord dan aan de kracht van de verbeelding. In de huidige verwarrende tijd zouden we misschien juist wel meer open moeten staan voor de kracht van de verbeelding. De verbeelding heeft meer nuance dan het woord en kan daardoor bijdragen aan meer acceptatie van en respect voor de manier waarop anderen de wereld zien. Kunst en cultuur spelen hierin een cruciale rol. Met kunst als voertuig voor verbeelding hopen wij dat ook deze tentoonstelling leidt to meer bewustzijn en verbinding.
De tentoonstelling Alles verandert, niets vergaat toont bijdragen van hedendaagse kunstenaars waarmee het museum een speciale band heeft opgebouwd, aangevuld met een selectie klassiek-moderne werken uit de periode 1950 tot en met 2010, afkomstig uit de de privéverzameling van Bert Murk.
Bij nieuw werk lees je meer over de hedendaagse kunstenaars waarmee MIJ voor Alles verandert, niets vergaat samenwerkt. Bert heeft zijn eigen collectie onderverdeeld in vijf thema’s:
- Materie, gevoel & toeval
- Nul = Nix
- Licht, ruimte & tijd
- De toekomst is nu!
- Tekens van bewust-zijn.

Alles verandert, niets vergaat | vijf thema's infogram Fedor van Rossem | foto: Mike Bink
Wat zie je allemaal in Alles verandert, niets vergaat?

Kasper Jacobs en Frank Koolen

Art van Triest

Jasper Griepink
Alles verandert, niets vergaat heeft een bijzondere opzet. De tentoonstelling bestaat enerzijds uit kunst uit Murk's privécollectie, onder meer van Leon Adriaans, Rineke Dijkstra, JCJ Vanderheyden, Armando, Jan Schoonhoven en Giacometti. Daarnaast is er (nieuw en hernieuwd) werk te zien van kunstenaars met wie MIJ de afgelopen jaren heeft eerder heeft samengewerkt, zoals: Jop Vissers Vorstenbosch en Jonas Wijtenburg, Frank Koolen en Kasper Jacobs, Henk Wijnen, Rob Voerman, Wim van Sijl, Jasper Griepink en sven signe den hartogh.

Bert Murk bovenop The Cage, een kunstwerk van kunstenaar Joep van Lieshout in het kasteelpark in IJsselstein | Vrijplaats bij MIJ, 2019 | Foto: Ricardo Smit