Vacature Tentoonstellingsmaker en conservator

Vacature (inmiddels vervuld)

Tentoonstellingsmaker en conservator

20-24 uur per week | Freelance functie met oog op langdurige samenwerking

Als tentoonstellingsmaker / conservator bij Museum IJsselstein zet je jouw talenten in om spraakmakende wisseltentoonstellingen te realiseren en de museumcollectie op de best mogelijke manier te laten uitkomen. Je werkt in een klein team professionals met ieder hun eigen expertise. Samen met ruim 70 vrijwilligers zorgen jullie voor een museum waar bezoekers zich welkom en aangesproken voelen, waar ze zich verwonderen, waar hun nieuwsgierigheid geprikkeld wordt.

Over het museum 

Museum IJsselstein (MIJ) is een klein museum vlakbij Utrecht. In onze wisseltentoonstellingen zijn doorgaans hedendaagse kunstenaars te zien. Momenteel loopt de tentoonstelling Do For Love. Eerdere tentoonstellingen waren bijvoorbeeld Geen Mens is een Eiland, over empathie, en Ongetemd, over de relatie tussen cultuur en natuur. De succesvolle kindertentoonstelling Druktemakers is deze hele zomer te zien geweest. Vanwege de kleine museumoppervlakte maken we vaak gebruik van de IJsselsteinse kasteeltoren en de buitenruimte in IJsselstein bij het tonen van kunst. Voor het museum hebben we verbouwingsplannen (inclusief nieuwe collectiepresentatie) en ook de website wordt op korte termijn onder handen genomen.   


Over jouw rol als tentoonstellingsmaker / conservator 

Onze tentoonstellingsmaker geeft de creatieve impuls aan tentoonstellingsconcepten en weet passende kunstenaars bij gekozen thema’s te selecteren. Je maakt het projectplan en bent verantwoordelijk voor uitvoering hiervan. Jij onderhoudt de contacten met de kunstenaars en alle betrokken vrijwilligers. Ook de fondsenwerving en –afhandeling voor jouw rekening.  

Je werkt samen in een klein team professionals bestaande uit een hands-on directeur, een projectleider activiteiten & educatie en een projectleider marketing & communicatie. Samen zetten jullie iedere drie á vier maanden een nieuwe expositie neer, met een nieuw activiteitenprogramma, toegankelijke tentoonstellingsteksten en doelgroepsgerichte zichtbaarheid.   

Van oorsprong is MIJ een stadsmuseum, en nog altijd hebben we een collectie van ongeveer 3.000, voornamelijk regionaal-historische artefacten. Hier ben je vanuit het conservator-deel van de functie verantwoordelijk voor. Ondersteund door een zeer bekwame en deskundige vrijwilliger zorg je ervoor dat de collectie het verhaal van vroeger vertelt op een manier die mensen van vandaag de dag aanspreekt.     


Wat breng je mee?  
 • Ervaring in het culturele werkveld: jij bent goed thuis in de wereld van (jonge) hedendaagse kunstenaars; 

 • Creatieve inspiratie: jij bruist van de ideeën en kunt deze goed kaderen binnen een thema; 

 • Een zekere precisie: het opstellen en nakomen van intentieverklaringen, fondsenwerving, bruikleenovereenkomsten en financiële afspraken behoren ook tot jouw taken;  

 • Teamspirit: je werkt graag samen naar een doel toe en zorgt ervoor dat jouw planning en uitvoering op orde zijn, waarmee je anderen ook in staat stelt hun beste werk te leveren; 

 • Je begrijpt hoe belangrijk onze vrijwilligers zijn en zorgt ervoor dat zij het verhaal van de actuele wisseltentoonstelling goed kunnen overbrengen aan onze bezoekers; 

 • Ervaring met Axiell is een pre; 

 • Het liefst heb je een hbo-achtergrond, bijvoorbeeld richting kunstacademie of cultureel erfgoed. Kunstgeschiedenis met een specialisatie in hedendaagse kunst is ook een optie, maar realiseer je dan dat we hier meer toegepast dan academisch zijn.    


Wat bieden wij? 
 • In een klein museum en in een klein team werken betekent dat je een zelfstandige en brede functie uitoefent; 

 • Werk in de cultuursector;  

 • Je onderhoudt voor je werk contact met kunstenaars, bezoek van bijvoorbeeld de eindexamenexposities aan de kunstacademies hoort hier ook bij;  

 • Een gezellig team en een warm bad aan vrijwilligers; 

 • Veel vrijheid en een veelzijdige rol, én ook de structuur van vaste collega’s en samenwerken; 

 • Een maatschappelijk betrokken werkplek waar oog is voor actuele thema’s; 


Spreekt dit je aan?  

Stuur dan voor 6 januari 2024 jouw motivatiebrief en cv naar Corine Honders, corine.honders@museumijsselstein.nl   

>