Verrassingstentoonstelling ‘Alles verandert, niets vergaat’ vanaf 4 december te zien

nov 19

Verrassingstentoonstelling Alles verandert, niets vergaat vanaf 4 december te zien

Verlengd t/m 3 april 2022 

Met unieke verrassingstentoonstelling neemt MIJ afscheid van Bert Murk. 

Onder leiding van onbezoldigd en onbevreesd directeur Bert Murk heeft Museum IJsselstein de afgelopen tien jaar de transformatie doorgemaakt van traditioneel stadsmuseum naar het huidige MIJ. Met de tentoonstelling Alles verandert, niets vergaat vieren we de vele hoogtepunten, met nieuw werk van favoriete kunstenaars en kunst uit Bert’s privécollectie. 

‘Geen enkel ding in dit heelal, geloof me, gaat teloor, maar alles wisselt en vernieuwt. Men spreekt van een geboorte als er iets anders aanvangt dan er was, en sterven is ophouden met hetzelfde-zijn. En toch, het groot geheel blijft wel bestaan, al schuift er nog zoveel van hier naar daar.’  
Ovidius, Metamorphosen Boek XV 254-258,  
vertaling M. d'Hane-Scheltema (1993)  
  

Alles altijd in beweging 

‘Alles verandert, niets vergaat’ is al jaren een favoriete uitspraak van Murk. Het komt uit de Metamorphosen van de romein Ovidius (43 v. Chr. - 17 n. Chr.), die in een serie mythologische verhalen de schepping en de geschiedenis van de wereld beschrijft. Het citaat is 2000 jaar oud en dat lijkt onoverbrugbaar lang geleden, maar de kern van Ovidius’ betoog - dat alles altijd in beweging is - geldt ook in 2021 onverminderd. Alles verandert steeds weer in iets anders en uiteindelijk gaat niets ooit verloren. Niets heeft een vaste vorm en toch blijft de continuïteit van de dingen der wereld een stabiel punt.  

De tentoonstelling is een afscheid van directeur Bert Murk, die het museum in 2012 gestart is en het de afgelopen 10 jaar onbezoldigd gerund heeft. De kunstenaars in de tentoonstelling zijn mensen waar in de afgelopen 10 jaar eerder mee is samen gewerkt. Hun werk gaat over verandering, hergebruik en er komen elementen in voor die we al kenden, maar een nieuwe vorm hebben gekregen. Daarnaast is het uniek is dat voor het eerst werken uit Murk’s privécollectie in het openbaar te zien zullen zijn. 

Ook in de tentoonstelling staat de metamorfose centraal: we grijpen terug op het verleden en tonen iets compleet nieuws.  

portret Bert Murk, bovenop The Cage, een kunstwerk van kunstenaar Joep van Lieshout in het kasteelpark in IJsselstein | fotograaf: Ricardo Smit | 2019 

 

Verrassingstentoonstelling en deelnemende kunstenaars 

Alles verandert, niets vergaat is uniek qua opzet. De samenstelling van de tentoonstelling is een verrassing voor Bert Murk: hij heeft de selectie en plannen volledig overgelaten aan de tentoonstellingsmakers. Zij creëerden een expositie als een sprankelend divers mozaïek, waarvan alle onderdelen een nieuw geheel vormen: passend bij Murk’s karakter en passend bij continue verandering.  

De tentoonstelling bestaat enerzijds uit kunst uit Murk's privécollectie, onder meer van Leon Adriaans, JCJ Vanderheyden, Armando, Jan Schoonhoven en Giacometti. Daarnaast zal er (nieuw en hernieuwd) werk te zien zijn van kunstenaars met wie MIJ de afgelopen jaren heeft eerder heeft samengewerkt, zoals: Jop Vissers Vorstenbosch en Jonas Wijtenburg, Frank Koolen en Kasper Jacobs, Henk Wijnen, Rob Voerman, Leonard van Munster, Jasper Griepink en sven signe den hartogh. 

sven signe den hartogh, beeld Alles verandert niets vergaat

sven signe den hartogh 2021

>