Verlicht MIJ 2018


Foto: Sjoerd Knibbeler, Lunacy, Modell E (2017)


Verlicht MIJ 2018

Nachtlandschappen

‘O rust waar mijn ziele
Zoo vurig naar smacht
Toef, toef toch niet langer
O Zalige nacht!’

Vincent van Gogh in een brief naar Theo van Gogh, september 1876

De sterrennacht
In 1889 maakt Vincent van Gogh in Arles een van zijn beroemdste schilderijen De Sterrennacht. Het is een sleutelwerk in de kunstgeschiedenis. De nacht, wanneer de orde van de dag verstild, is voor veel kunstenaars een inspiratiebron. Het mysterieuze moment waarop de dag eindigt en de lucht zich vult met schemering spreekt tot de verbeelding van velen. Het is een tussentijd, een negatieve ruimte tussen de dagen. Zwoel en dromerig, maar ook onheilspellend en dreigend. 

Licht in het donker
We zien bij de gratie van licht. Kleur bestaat uit licht. Waarneming is licht. Maar hoe vang je het licht? En hoe vang je het licht in het donker? Met de komst van het elektrische licht in de negentiende eeuw werd de nacht begaanbaar en minder gehuld in sinistere duisternis. Het nachtleven bloeide op. 

Gerbrandytoren
Ook IJsselstein transformeert in de donkeren wintermaanden tot een herkenbaar nachtlandschap, met de Gerbrandytoren als stralend baken. De ontsteking van de lichtjes in de 372 meter hoge zendmast vormt een feestelijk moment voor de stad. Voor Museum IJsselstein (MIJ) een belangrijke aanleiding een jaarlijks terugkerende tentoonstelling over licht in de moderne en hedendaagse kunst Verlicht MIJ te organiseren.

Deelnemende kunstenaars
Lieven Hendriks, Niek Hendrix, Sjoerd Knibbeler, Gabriel Lester, Matthijs Munnik, Astrid Nobel, Misha de Ridder, Anke Roder, Iqra Tanveer, Koen Vermeule en Evi Vingerling.