Pluim voor MIJ!

regenboog
Foto: v.l.n.r. Simon Timmerman (voorzitter COC Midden Nederland), Bert Murk (onbezoldigd directeur Museum IJsselstein), Peggy Adema (D66 IJsselstein) - ©COC Midden Nederland

 

Regenboogpluim voor Museum IJsselstein´╗┐

18 januari 2019

IJSSELSTEIN – De jaarlijkse Regenboogpluim werd vanavond uitgereikt aan Museum IJsselstein voor hun manifestatie ‘Gendervrij bij MIJ. In het museum werd directeur Bert Murk verrast. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door COC Midden-Nederland aan een persoon of organisatie die zich recent op buitengewone wijze heeft ingezet voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen  (LHBTI) in de regio Midden Nederland.

In het museum werd de Regenboogpluim van COC Midden-Nederland overhandigd aan directeur Bert Murk van Museum IJsselstein. Deze bijzondere prijs wordt jaarlijks uitgereikt op de verjaardag van COC Midden-Nederland (18 januari). Het museum organiseerde afgelopen najaar de manifestatie ‘Gendervrij bij MIJ’. Tijdens de manifestatie, die van eind september tot half november te bezoeken was, werd er op diverse manieren aandacht gegeven aan het onderwerp seksuele- en genderdiversiteit. Museum IJsselstein wilde hiermee een actieve rol spelen in het toewerken naar een meer inclusieve maatschappij. De manifestatie had een uitgebreid programma met onder andere een kunstwerk met videoprojecties van multidisciplinair kunstenaar sven signe den hartogh in de 16e eeuwse Kasteeltoren, een expositie van textiel en sieraden van Franka van de Ven, diverse workshops en dialoogtafels. 

COC Midden-Nederland voorzitter Simon Timmerman overhandigde de Regenboogpluim. “Museum IJsselstein heeft op bijzonder enthousiaste wijze aandacht besteed aan seksuele- en genderdiversiteit met deze prachtige manifestatie ‘Gendervrij bij MIJ’. Het is ontzettend waardevol en ook stoer dat ze gekozen hebben voor dit onderwerp, want veel mensen vinden dit nog steeds wel een beetje spannend om het hierover te hebben. Museum IJsselstein is hiermee een voorbeeld voor veel andere musea om dit thema bespreekbaar en zichtbaar te maken. Als de gemeente echt inclusief wil zijn is deze bijdrage van Museum IJsselstein ontzettend waardevol”, aldus Timmerman. 

Regenboogpluim
De Regenboogpluim wordt sinds 2017 uitgereikt op de verjaardag van COC Midden-Nederland aan een persoon of organisatie die zich recent op buitengewone wijze heeft ingezet voor lesbiennes, homoseksuelen, bi, trans- en intersekse (LHBTI) personen in de regio Midden-Nederland.. De eerste pluim ging in 2017 naar Yolande Gastelaars, gemeenteraadslid in Soest voor de politiek partij DSN. Zij ontving de onderscheiding voor het agenderen van het thema LHBTI in de gemeenteraad van Soest en haar strijd voor de ontwikkeling van gemeentelijk beleid. Vorig jaar ging de tweede pluim Stichting Utrecht Canal Pride. De stichting organiseerde op 17 juni 2017 voor de allereerste keer de kleurrijke botenparade over Utrechtse grachten en dat was direct een gigantisch succes.

Bron en info: COC Midden Nederland