Ontdek!WANDSCHAPPEN, Boeket (2010)

 


WANDSCHAPPEN
 


Overal ter wereld verplaatsen mensen zich, soms noodgedwongen, soms uit vrije wil. Als de mens ergens langer blijft, wil hij een thuisgevoel creëren. Daar hoort een kleed bij voor op de vloer, een bank, maar vooral ook: planten. Zodra we groen in huis neerzetten weten we dat we voorlopig nog niet weg willen gaan. 

Nicole Driessens en Ivo van den Baar werken sinds 1999 als duo onder de naam WANDSCHAPPEN. Samen maken ze beeldende kunstwerken én design-objecten. Driessens en Van den Baar zoeken doorlopend naar manieren om wat zijn hun omgeving tegen komen om te vormen tot kunst. Ook de rol van de kunstenaar wordt daarbij onderzocht. Moet hij zich openlijk geëngageerd tonen? Of is het creëren van beelden an sich genoeg?

Hoofddoel is steeds om ons als toeschouwer een nieuwe blik op onze eigen omgeving te bieden. Dit boeket is onderdeel van een langlopende serie vilten plantenbeelden. Het begon met sanseveria’s, de vensterbankplant bij uitstek. Uitgevoerd in zwart, onderstreepte hun scherpe silhouet het concept van de plant als symbool, als beeld. Het ontwerp was aanvankelijk bedoeld als autonoom kunstwerk, maar bleek een doorslaand succes. Daarop besloot WANDSCHAPPEN het assortiment uit te breiden tot het brede scala aan veelkleurige bloemen, planten en boeketten dat huizen en kantoren tegenwoordig wereldwijd siert.  

Het werk van WANDSCHAPPEN is in de afgelopen paar jaar onder meer getoond op de toonaangevende designbeurzen Salone del Mobile in Milaan, IMM Cologne, Dutch Design Week Eindhoven, en als onderdeel van tentoonstellingen in Museum Boijmans Van Beuningen, de Kunsthal en het Van Abbemuseum.

Tekst: Ctrl Art Delete