Piet Hein Eek


Linda Nieuwstad in samenwerking met Piet Hein Eek 2013Piet Hein Eek 

 

Waar laat je buitenproportionele boeketten als die van Linda Nieuwstad? In buitenproportionele vazen. De serie die we hier zien is het resultaat van een kruisbestuiving tussen Nieuwstad en ontwerper Piet Hein Eek. Eek nodigt regelmatig kunstenaars uit om te exposeren in zijn winkel/galerie in Eindhoven. Tijdens een voorbereidend bezoek raakte Nieuwstad in de ban van zijn keramieken vazen en dacht: ‘ik maak speciaal een kleiner boeket, want de combinatie met die vaas zou prachtig zijn’. Maar Eek, onder de indruk van de bloemen, dacht op zijn beurt:’ ik maak een grotere vaas, want deze boeketten zijn juist dankzij hun formaat zo groots.’ En zo geschiedde. 

Piet Hein Eek (1967) produceert ontwerpen die ingaan tegen de drang naar perfectie. Bij zijn afstu-deren aan de Design Academy Eindhoven in 1990 presenteerde hij zijn eerste ontwerp in sloop-hout, een kast. Hij wilde laten zien dat ook ontwerpen die niet direct passen binnen het heersende schoonheidsideaal, zoals hij het zelf stelt, ‘toch aan onze gevoelens voor esthetiek en functionali-teit kunnen voldoen’. Het gebruik van sloophout is uiteindelijk een rode draad in zijn hele oeuvre geworden. In tegenstelling tot zijn ruwe materiaalkeuze, voert Piet Hein Eek perfectie wel degelijk door in zijn werkwijze. Met engelengeduld bewerkt hij het hout dat een ander al afgedankt zou hebben. 

Piet Hein Eek is onderdeel van een generatie Nederlandse ontwerpers die het Dutch Design inter-nationaal op de kaart heeft gezet. Andere bekende namen uit deze groep zijn Hella Jongerius, Marcel Wanders, Jurgen Bey en Richard Hutten.

Tekst: Ctrl Art Delete