Maria Roosen


Maria Roosen, Zelfportret met Familie en Bloedverwanten (2014)
Collectie Museum Arnhem, fotograaf Bob GoedewaagenMaria Roosen 

 

Contrasten, daar draait dit werk om; glad en hard glas gaat een relatie aan met het zachte, gebreide garen. Dit ‘Zelfportret met Familie en Bloedverwanten’ toont hoe verbonden en vervreemd tegelijk we kunnen zijn van onze naasten. 

Maria Roosen (Oisterwijk, 1957) tekent, aquarelleert en creëert sculpturen en installaties. Menselijke aangelegenheden als liefde, vruchtbaarheid, groei, bloei en dood verbeeldt zij in de vorm van tijdloze symbolen als borsten, melkkannen, bomen, zonnebloemen en zaadcellen. Ze werkt daarbij hoofdzakelijk in glas en keramiek. Roosen maakte dit zelfportret uit 2014 als onderdeel van een serie, waartoe onder meer ook ‘Zelfportret met Servische spar’ en ‘Zelfportret naar Holbein (der Alter)’ behoren. Deels zijn deze glazen werken directe vertalingen van aquarellen die zij eerder in haar carrière maakte.

Glas is voor Roosen het medium bij uitstek geworden om haar waterig weelderige vormen op papier een ruimtelijke dimensie te geven. Vooral bekend zijn haar ‘borstentrossen’ van geblazen glas, maar ook wol, citroenen en granaatappels rekent zij tot haar materiaal. Het maakproces is voor haar minstens even belangrijk als het eindproduct. Al scheppend, vaak in nauwe samenwerking met professionele glasblazers en andere ambachtslieden, komt haar hele wezen in contact met het materiaal. Vaak komen zij samen tot bloei, soms begrijpen kunstenaar en materie elkaar niet goed genoeg en moet het proces opnieuw in gang worden gezet.  

Roosen studeerde van 1976 tot 1981 aan het Moller Instituut in Tilburg en aansluitend van 1981 tot 1983 aan de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunsten. Van 1992 tot 2001 was zij docent aan de Academie Minerva in Groningen en gast-docent aan diverse andere kunstacademies. Ze is docent aan de afdeling Glas van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk wordt internationaal tentoongesteld, recent onder meer in Kunsthal KAdE in Amersfoort en Museum Catherijneconvent, Utrecht. Ook maakt zij regelmatig werk in opdracht. Maria Roosen woont en werkt in Arnhem.

Tekst: Ctrl Art Delete