Ontdek!


‘Time & Again’ (2011) - Foto: Karin Doornbos (videostill)Margit Lukács & Persijn Broersen 

 

Deze bloem zit gevangen in een tussenfase: nooit volledig in bloei, met delen die maar blijven verwelken. Frustrerend of hoopgevend? Het ligt er maar net aan waar je de nadruk op legt. 

Margit Lukács (Amsterdam, 1973) & Persijn Broersen (Delft, 1979) zoeken als duo naar de bronnen van onze hedendaagse visuele cultuur. Zij doen dit door (zelf gefilmde) fragmenten, digitale animaties en beelden uit de media met elkaar te combineren. Doorlopend onderzoeken ze daarbij hoe de natuur een plek krijgt in onze steeds virtueler wordende samenleving.

Deze videoprojectie heet ‘Time & Again’ (2011) en legt een verband tussen de vergankelijkheid van de natuur en die van onze digitale cultuur. De lelie, traditioneel het symbool voor de onschuld, is hier een modern vanitas-motief. Het waarschuwt ons voor het fragiele evenwicht van de virtuele netwerken die aan de basis liggen van ons dagelijks leven. Waar de ene digitale toepassing alweer is verouderd en in onbruik raakt, wordt weer een nieuwe in gebruik genomen. Een elastisch proces van vooruitgang, kenmerkend voor de ontwikkeling van de mensheid. 

Lukács en Broersen wonen en werken in Amsterdam, Parijs en Berlijn. Beide kunstenaars studeerden in Amsterdam aan het Sandberg Instituut (1998-2001) en de Rijksakademie (2007-2008). Hun werk wordt internationaal tentoongesteld, onder meer op diverse filmfestivals, de Biënnale van Sydney, bij Centre Pompidou (Parijs) en in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hun videowerk ‘Es-tablishing Eden’ werd in 2016 genomineerd voor een Tiger Award van het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Tekst: Ctrl Art Delete