Louise te Poele

Louise te Poule Bloemen Museum IJsselstein
Louise te Poele, Inside Out (2017) - Courtesy Torch Gallery Amsterdam

Louise te Poele

Neerhangende stelen, druipend bloemenwater. Waar bij traditionele bloemschilderkunst pracht en praal overheerst en overdaad hoogtij viert, heerst hier een gevoel van melancholie. Ook met de kleuren is iets aan de hand. Zie die roze stelen. En bestaan er eigenlijk wel blauwe tulpen en rozen? Nee, van nature niet, en mede daarom biedt dit boeket zo’n bevreemdende aanblik.

Louise te Poele (Winterswijk, 1984) onderzoekt het licht en de composities van de oude meesters om hier vervolgens een compleet eigen draai aan te geven. Haar atelier is gevestigd in een voormalig klaslokaal. Naast haar werkplaats is het de thuisbasis van een wonderlijke verzameling objecten. De schatten en rariteiten die ze her en der oppikt vormen de ingrediënten van haar stillevens.

Eenmaal gefotografeerd en overgezet op de computer bewerkt ze haar voorstellingen met digitale pen. Zo kan zij kleuren of tekeningen toevoegen en contrasten versterken. Zo kan het zijn dat we bijzondere gasten tegenkomen tussen de bloemen: flinterdunne plakjes ham, aluminiumfolie, roze witlof en Chinese kool bijvoorbeeld. Ondanks de soms wonderlijke composities en chemische kleurstellingen zijn haar werken direct herkenbaar als voortzetting van een schilderkunstige traditie.

Louise te Poele woont en werkt in Arnhem, waar ze in 2008 afstudeerde aan de Artez Academy. Aanvankelijk was zij vooral actief in de modewereld. Er volgde een veelgeprezen serie portretten van plattelanders in de Achterhoek, de streek waar zij opgroeide: Farmers. Haar werk wordt getoond van Parijs en New York tot in Hong Kong, Berlijn en Istanbul en is onder meer opgenomen in de collectie van Museum Arnhem.

Tekst: Ctrl Art Delete