Leendert Blok

 


Leendert Blok


We kennen het fenomeen wel uit de reclamewereld. Er wordt niet zomaar een tas of jas in de bladen gepresenteerd, een product op zich, maar de stille belofte dat de nieuwe eigenaar boven het alledaagse zal worden verheven. Maar niet alleen mode, ook andere koopwaar kan door de manier waarop het in beeld wordt gebracht boven zijn gebruiksstatus uitstijgen. Zo doet de superieure kwaliteit van deze foto’s niet vermoeden dat het hier om bladzijden uit een productcatalogus gaat.

Als geen ander wist Leendert Blok (1895-1986) de natuurlijke schoonheid van bloemen vast te leggen. Hij experimenteerde al vroeg met kleurenfotografie en ontwikkelde zijn eigen techniek om dichtbij-opnames te maken van tulpen, dahlia’s, hyacinten en narcissen. Hij wist munt te slaan uit zijn passie door samen te werken met bloemengroothandelaren die hun assortiment wilden presenteren in een catalogus. Als losse foto’s gepresenteerd, kijken we hier echter niet meer naar een product, maar naar een kunstwerk op zich.

Aan het begin van de twintigste eeuw studeerde Leendert Blok Journalistiek in Zuid-Afrika. Daarna keerde hij terug naar Lisse, middenin de bollenstreek. Daar raakte hij in de ban van de bloem. Zijn foto’s, die inmiddels onderdeel zijn geworden van de canon van de botanische fotografie, bevinden zich in de archieven van Spaarnestad Photo in Den Haag. In 2015 verscheen bij Hatje Cantz de publicatie ‘Silent Beauties’. Hiermee werden de foto’s van Blok bekend onder een groter publiek.

Tekst: Ctrl Art Delete