Eelco Brand

Eelco Brand Bloemenpracht bij Museum IJsselstein
Eelco Brand, 3movi, 2014 (videostill)

 

Eelco Brand

 

Als perpetuum mobiles herhalen de bewegingen in de natuur zich tot in het oneindige: lente, zomer, herfst, winter, opwarmen, dooien, bevriezen. Ook in deze video staat de tijd nooit stil. Opnieuw en opnieuw ontluikt hier de bloesem. Hoe realistisch ook, na een tijdje valt op dat deze tak wel erg klinisch is. Geen zuchtje wind speelt door de bloemblaadjes, de lucht blijft statisch blauw. Wat zien we precies?

‘Imitatie is onlosmakelijk verbonden met mens-zijn’, aldus Eelco Brand (Rotterdam, 1969). Hij kijkt naar de natuur om deze vervolgens in pixels op hyperrealistische wijze opnieuw weer te geven. Daarbij maakt hij geen gebruik van fotografisch materiaal of gescande beelden. Alles wordt laag voor laag met de hand opgebouwd. Je kunt dan ook gerust zeggen dat Brand schildert met de computer. Met de juiste software zet hij zijn werk uiteindelijk in beweging en een tweede natuur is geboren.

Eelco Brand begon zijn carrière met geschilderde werken. Daarna ontstond zijn fascinatie voor digitale media. Naast 3D-animaties maakt Brand ook prints en sculpturen. Hij is autodidact en woont en werkt in Breda.

Tekst: Ctrl Art Delete