Bob Negryn

Tentoonstelling Bloemenpracht in Museum IJsselstein
Foto: Bob Negryn, The Three Graces, (charm, beauty and creativity), 2018

 


Bob Negryn


Bloemen houden van mensen, dat is alom bekend. Niets zo fijn als zomaar een grote bos voor jezelf mee naar huis nemen. Maar dat stukje natuur temmen in een vaas, is dat geen toonbeeld van onze onbedwingbare hang naar het artificiële? De schoonheid gegijzeld binnen veilige kaders? De bloem is niet langer een stukje puur natuur, maar een gebruiksvoorwerp geworden. Net als al die andere alledaagse producten waarmee we ons omringen. Om de schoonheid van deze voorwerpen te kunnen zien moeten we een beetje worden geholpen. Door het laatste beetje oerkracht van bloemen bijvoorbeeld. De tulp pronkt hier in een knijpflesje citroensap, dat zelf ook ineens schittert als nooit tevoren.

Bob Negryn (Delft, 1961) geeft alledaagse zaken met zijn fotografische stillevens een groots karakter en een zweem van goddelijkheid. Door zijn onderwerpen fel aan te lichten tegen een donkere achtergrond staat de bloem hier nu eens volop in de schijnwerpers. Daarmee is zijn oeuvre een eerbetoon aan de alledaagsheid. Naast deze stillevens fotografeert Negryn landschappen. Hij reist daarvoor door Nederland, maar ook naar landen als Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en Ierland. In zijn landschappen en stadsgezichten legt hij de nadruk op de relatie tussen de mens en de natuur of zijn bebouwde omgeving.

Bob Negryn begon zijn opleiding in de periode 1979-1982 aan de kunstacademie St. Joost in Breda en vervolgde deze in Arnhem, waar hij in 1984 afstudeerde in schilderkunst en fotografie. Hij won meerdere kunstprijzen, waaronder de Prix de Rome voor fotografie. Zijn werk is getoond in galeries in binnen- en buitenland en bevindt zich in diverse particuliere, bedrijfs- en museumcollecties. Bob Negryn woont afwisselend in Nederland en Ierland. Naast fotografie maakt hij ook schilderijen, grafiek, meubels en objecten.

Tekst: Ctrl Art Delete