Anton L. Koster

Foto: Anton L. Koster

Anton L. Koster

De Rembrandt van de Bollenstreek, zo werd de schilder van deze werken ook wel genoemd. Misschien zou de Monet van de Bollenstreek echter toepasselijker zijn. De velden vol snijbloemen die we hier zien doen immers eerder denken aan het door knalrode klaprozen gespikkelde grasland van de impressionisten, dan aan de indringende werken van Rembrandt.

Anton L. Koster (1859-1937) heeft naam gemaakt als schilder van bollenvelden. Tijdens een studiereis naar Frankrijk raakte hij geïnspireerd door de warme, sprekende kleuren die hij leerde kennen via het werk van de impressionistische schilders. Grote indruk maakte ’Bollenvelden en windmolen bij Rijnsburg’ (1886), een werk van Claude Monet. Terug in Nederland besloot hij zich in 1890 te vestigen in Haarlem en later in Heemstede. Daar was de bollenstreek binnen handbereik. Zodra het seizoen begon trok hij het landschap in om studies te maken, die hij later in zijn atelier uitwerkte tot grote schilderijen.

Koster groeide op in Zeeland en verhuisde in 1880 naar Den Haag, waar hij een opleiding volgde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Zijn schilderijen werden onder meer aangekocht door Koningin Juliana. Ook in de Verenigde Staten vond zijn werk gretig aftrek, waar het zich nog steeds bevindt in menig privécollectie. Zijn werk is ook vertegenwoordigd in de collecties van onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, Museum De Zwarte Tulp in Lisse en het Kröller-Müller Museum, Otterlo.

Tekst: Ctrl Art Delete