Canon


Foto: Fedor van Rossem (Reageerman), ontwerper van de canonwand.
Fotografie Tom Zoethout


De canon van IJsselstein


In navolging van de canon van Nederland heeft de Historische Kring IJsselstein (HKIJ) in 2013 de canon van IJsselstein opgesteld. Deze canon vertelt in veertien bouwstenen de belangrijkste onderdelen van de geschiedenis van IJsselstein. Op verzoek van Museum IJsselstein (MIJ) verwerkte kunstenaar Fedor van Rossem de canon op een bestaande kastenwand in de educatieruimte van het museum.

Historische Kring IJsselstein (HKIJ)
De IJsselsteinse canon geeft datgene weer wat iedere IJsselsteiner van zijn of haar geschiedenis zou moeten weten. Er zijn veel parallellen te trekken tussende Vaderlandse en de IJsselsteinse geschiedenis. Onder leiding van de Historische Kring zal de canon verder worden geactualiseerd en uitgebreid. HKIJ-voorzitter Bart Rietveld vertelt op 13 oktober uitgebreid over de totstandkoming van dit project.

Educatieve programma's
De onthulling van de canon is de start van een uitgebreid traject. In ontwikkeling zijn een aantal audiotours voor in het museum (voor volwassenen en kinderen) en een tour voor de buitenlocatie door de historische binnenstad van IJsselstein. Het bestaande educatieprogramma zal op termijn worden aangepast om aan te sluiten op de canon en er zullen ook nieuwe lessen ontwikkeld worden. Het doel is om uiteindelijk de gehele basisschool (groep 1 t/m 8) te bedienen van educatieve programma's rondom de canon.

Audiotour volwassenen (download gratis op je phone!)

Audiotour kids (download gratis op je phone!)